Curs d'Esperanto d'Estiu 2019

Nitra (Eslovàquia), del 12 al 20 de juliol del 2019

Com arribar

Per conèixer els horaris dels trens i autobusos interurbans dins d'Eslovàquia, i entre Eslovàquia i els països veïns, feu servir aquesta web excel·lent cp.sk. Us donarà informació precisa sobre els trajectes, i està disponible en eslovac, anglès i alemany (es pot canviar de llengua a l apart de sota). Si porteu algun document que us identifiqui com a estudiant, porteu-lo a sobre i ensenyeu-lo quan compreu el bitllet: sovint podreu tenir una reducció de tarifa.

Com canviar la llengua en el lloc web cp.sk

Amb avió

L'aeroport internacional més proper és el de Bratislava (Letisko M. R. Štefánika, BTS). Una bona alternativa és Viena, el qual aeroport (Flughafen Wien-Schwechat, VIE) és a prop de Bratislava. També es pot agafar un vol cap a Budapest (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, BUD). Moltes companyies aèries (Ryanair, Wizz Air, Transavia) ofereixen vols econòmics cap a aquests aeroports.

Els llocs web Kiwi.com i Skyscanner són molt útils per a la recerca de vols i comparar els preus de les diferents companyies.

Amb autobús

Les companyies RegioJet i FlixBus ofereixen connexions internacionals entre Nitra i moltes ciutats europees. També es pot arribar a Viena i Bratislava amb Eurolines.

De Bratislava a Nitra

La millor manera d'anar a Nitra des de Bratislava és amb autobús, ja que hi ha autobusos freqüents (diversos autobusos cada hora), el trajecte costa uns 4€ i el viatge dura aproximadament 1 hora i quart. Podeu comprar el bitllet directament al conductor. Al lloc web cp.sk cerqueu connexió de “Bratislava” a “Nitra”.

També hi ha autobusos directes des de l'aeroport de Bratislava a Nitra, encara que no tan sovint com els que surten de l'estació d'autobusos. Al lloc web cp.sk cerqueu connexió de “Bratislava,,letisko” a “Nitra”.

Amb tren

De Bratislava a Nitra

L'autobús és el més pràctic per anar des de Nitra a Bratislava. Si tanmateix preferiu anar-hi amb tren, això és possible, però en aquest cas cal fer sempre com a mínim un transbord. Al lloc web cp.sk cerqueu connexió de “Bratislava” a “Nitra”.

Trens gratuïts a Eslovàquia

A Eslovàquia, moltes categories de persones tenen dret a gaudir de trens gratuïts. Això s'aplica només en el vagons de segona classe, i no és d'aplicació en les trens InterCity (els detalls el podeu veure a web oficial de les línies ferroviàries eslovaques). Això és vàlid solament per als trens de les companyies ferroviàries nacionals, i no pas per les altres companyies com LEO Express.

Des de diverses ciutats

De Viena a Bratislava

De l'aeroport de Viena surten autobusos molt sovint, cada hora cap a Bratislava. El viatge és d'una hora. Podeu baixar de l'autobús bé a l'aeroport de Bratislava ("Bratislava,,letisko"), o bé a l'estació d'autobusos ("Bratislava,,AS MHD"). Estigueu atents a l'itinerari de cadascun dels autobusos. Els bitllets es poden adquirir en línia per internet o comprar-los directament al conductor. Al lloc web cp.sk cerqueu connexió de “Wien,,Flughafen Wien” a “Bratislava”.

Tràfic urbà a Bratislava

Expenedor automàtic a Bratislava

A la capital podeu viatjar amb transport públic (autobusos, tramvies, troleibusos). Compreu el bitllet abans d'entrar al vehicle de transport públic, i allà no us oblideu de validar-lo (hi ha màquines de marcar els bitllets en tots els vehicles). Els bitllets es poden comprar als quioscos, a les màquines expenedores automàtiques de les estacions, o a l'edifici que hi ha a tocar de l'estació principal de tren.

Els bitllets per al transport públic els podeu adquirir en els expenedors automàtics de color taronja que hi ha al costat de les parades d'autobús. Us caldran monedes en euros. El bitllet bàsic de 15 minuts val 0,70 €, el de 30 minuts val 0,90 €, i el de 60 minuts val 1,20 €. Els nens fins a 15 anys, els estudiants fins a 25 anys i les persones a partir de 62 anys tenen una reducció del 50% (vegeu les tarifes detallades). El bitllet us dóna dret a canviar d'autobús o tramvia tantes vegades com vulgueu.

Des de Budapest

De Budapest a Nitra diàriament hi ha diverses connexions diàries de tren amb un transbord. El trajecte dura 2 hores i 20 minuts. A l'estació de Budapest Oest (Nyugati pályaudvar), agafeu un bitllet a Nové Zámky. A Nové Zámky, només hi ha uns minuts per canviar de tren. Podeu agafar el bitllet cap a Nitra directament al conductor del tren. Al lloc web cp.sk cerqueu connexió de “Budapest” a “Nitra”.

A Nitra

A Nitra, l'estació d'autobusos i la de tren estan l'una al costat de l'altra. El centre on tindrà lloc el SES es troba a 4 km (vegeu el mapa que us hem preparat).

A la seu del SES s'hi pot anar en autobús, però només hi ha dos autobusos cada hora (i només un a l'hora durant els caps de setmana i durant la nit). La parada més a prop de l'estació de tren es diu Rázcestie Železničná stanica, la parada més a prop de l'estació d'autobusos es diu Rázcestie Autobusová stanica. En tots dos casos haureu de caminar 200 m fins el carrer principal (Štefánikova trieda) i travessar-lo. Agafeu l'autobús número 2 fins la parada Šindolka, Dolnohorská (la darrera parada de la línia). El trajecte dura un quart d'hora. Trobareu els horaris detallats dels autobusos a la web imhd.sk{/5}.

La millor manera d'arribar fins a la seu del SES és agafar un taxi: el trajecte costa al voltant de 3€. Aquí teniu algunes companyies de taxi de Nitra:

La llengua eslovaca

Un petit consell pràctic: Apreneu algunes paraules bàsiques en eslovac :) E@I ha creat un lloc web per aprendre l'eslovac, i us seran de molta utilitat les següents frases: https://slovake.eu/learning/intro/phrases.

Durant el SES, al "libroservo" (servei de llibres) s'hi podrà comprar el manual de conversa en eslovac per a parlants d'esperanto "Slovaka konversacio skize".