Curs d'Esperanto d'Estiu 2019

Nitra (Eslovàquia), del 12 al 20 de juliol del 2019

Excursions

Totes les excursions es paguen a part, i és possible apuntar-s'hi fins el 30/06/2019. Si us hi apunteu més tard, no us podem garantir una plaça lliure.

Excursions de mig dia

Ciutat i Castell de Nitra (a peu)

(8 EUR, 13/07/2019)

Nitra

Nitra és la ciutat més antiga d'Eslovàquia, mencionada ja en les cròniques del segle IX. La primera menció data del 828, quan Nitra era llavors un bisbat del Regne de la Gran Moràvia. Nitra és una ciutat d'una extraordinària importància històrica.
Els inicis del seu assentament daten de temps prehistòrics, com ho demostren les troballes arqueològiques a la ciutat. Era una zona densament poblada fa 30.000 anys. L'actual territori de Nitra va ser un emplaçament important per als celtes, alguns segles abans de Crist, després pels germànics, i finalment pels eslaus. Va ser la seu dels primers dirigents coneguts, del que és avui és la regió d'Eslovàquia (de la tribu germànica dels Quades, cap a l'any 396) i des del segle VIII fins el 1.108 va ser seu del principat de Nitra.

El monument històric més famós, i que domina la ciutat, és el castell del segle XI, reconstruït al segle XV i novament modificat a l'època barroca. El castell va ser aixecat sobre el lloc d'assentament eslau del segle IX. És patrimoni cultural nacional. Avui dia és la seu del departament d'arqueologia de l'Acadèmia de Ciències Eslovaca i del bisbat. Són visitables la catedral i el museu diocesà.

Més informació a Viquipèdia

Topoľčianky

(20 EUR, 18/07/2019)

Topoľčianky
Font: Wikimedia Commons

Topoľčianky és una ciutat no gaire gran, però tanmateix amb moltes curiositats per veure. La primera menció escrita sobre la ciutat data de l'any 1293, tot i que ja era habitat pels eslaus durant els segles VI i VII. L'excursió tindrà un programa variat, i es procurarà que es visitin tots els llocs d'interès.

Més informació a Viquipèdia

Arboretum Mlyňany

(15 EUR, 15/07/2019)

Arboretum Mlyňany
Font: Wikimedia Commons

L'arboretum Mlyňany, jardí botànic d'espècies d'arbres, de l'Acadèmia Eslovaca de Ciències, és un espai protegit dels municipis de Tesárske Mlyňany i Vieska nad Žitavou (districte de Zlaté Moravce). Ocupa 67 hectàrees. Va ser declarat espai protegit l'any 1951. Avui dia és un lloc de recerca científica de l'Acadèmia Eslovaca de Ciències.

El seu fundador, el doctor Štefan Ambrózy-Migazzi d'Hongria, era un gran amant de la botànica des de la seva infància. Amb la seva muller Antònia de Zlaté Moravce, va fer construir un castell al costat de Vieska nad Žitavou, a la vora del bosc. Va ser en aquest bosc on va començar a plantar-hi les primeres espècies foranes d'arbres.

Avui dia, l'arboretum és la institució de dendrologia més significativa d'Eslovàquia. La seva col·lecció conté més de 2.300 espècies d'arbres de la Mediterrània, Amèrica, Àfrica i Àsia.

Més informació a Viquipèdia

Excursions de tot el dia

Bratislava

Bratislava
Font: Wikimedia Commons

(30 EUR, 16/07/2019)

Llocs per visitar: les ruïnes del Castell de Devín, el Castell de Bratislava, la ciutat antiga, i més coses.

Bratislava és la capital i la ciutat més poblada d'Eslovàquia, amb més de 425.000 habitants. A la ciutat s'hi troben la seu del president, el govern, el parlament, diverses oficines i ministeris, així com nombroses universitats, teatres, museus i altres institucions culturals i científiques. Bratislava es troba a banda i banda del Danubi, al peu de les muntanyes dels Baixos Carpats, La ciutat és a prop de Txèquia, Àustria i Hongria. És l'única capital del món que fa frontera amb dos països al mateix temps (Hongria i Àustria).

Més informació a Viquipèdia

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica
Font: Wikimedia Commons

(30 EUR, 16/07/2019)

Banská Štiavnica és una ciutat històrica del centre d'Eslovàquia, amb un passat fortament multicultural. És coneguda per la mineria (principalment de plata), i la seva important legislació, administració, i tradició acadèmica mineres. Viurem l'experiència del descens a una mina subterrània al Museu de la Mina a l'aire lliure, tots equipats amb casc, llum i abric. Després del dinar en una hostatgeria, anirem a veure el Castell Vell, visitarem l'exposició de minerals i la botiga d'obres d'artistes eslovacs. Acabarem l'excursió al saló de te Divná pani. La ciutat està catalogada com a Patrimoni Cultural de la UNESCO

Més informació a Viquipèdia