Somera Esperanto-Studado 2019

Nitra (Slovakia), 12. - 20. heinäkuuta 2019

Retket

Kaikista retkistä maksetaan erikseen – niitä on mahdollista tilata 30.06.2019 mennessä. Jos ilmoittaudut koko päivän retkelle vasta myöhemmin, emme enää voi taata vapaata paikkaa bussista.

Puolenpäivän retket

Nitran kaupunki ja linna (jalkaisin)

(8 EUR, 13.07.2019)

Nitra

Nitra on Slovakian vanhin kaupunki, jonka aikakirjat mainitsevat jo 800-luvulla. Ensimmäinen kirjallinen maininta on peräisin vuodelta 828, kun Nitra oli Suur-Määrin piispanistuimena. Nitra on äärimmäisen tärkeä historiallinen kaupunki. Sen asutuksen alku juurtaa historiallisiin aikoihin, kuten asian todistavat kaupungin mailla tehdyt arkeoligiset kaivaukset. Jo yli 30 tuhatta vuotta sitten se oli tiheästi asuttu alue. Nykyisen Nitran alue oli tärkeä kelttien paikka (jo muutamia vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua), myöhemmin alueella oli germaaneja ja lopulta slaaveja. Se oli nykyisen Slovakian alueen ensimmäisten tunnettujen hallitsijoiden toimipaikka – kyse oli saksalaisista Kvadien heimosta (n. vuonna 398 jaa.) – ja 700-luvulta vuoteen 1108 Nitran prinssivaltion istuin.

Kaupunkia hallitseva ja sen kuuluisin historiallinen muistomerkki on 1000-luvulta peräisin oleva linna, jota on rakennettu uudelleen 1400-luvulla ja vielä muutettu barokin aikana. Linna on rakennettu 800-luvulla paikalla olleen slaavien asutuksen päälle. Se kuuluu kansalliseen kulttuuriperintöön. Nykyään se on sekä SAV:n (Slovakian tiedeakatemia) arkeologiaosaston että piispan toimintapaikka. Vierailut ovat mahdollisia vain katedraaliin ja piispanistuimen museoon.

Lisätietoja Wikipediassa

Topoľčianky

(20 EUR, 18.07.2019)

Topoľčianky
Lähde: Wikimedia Commons

Topoľčianky ei ole kovin suuri kylä, mutta siellä on monia nähtävyyksiä. Ensimmäinen kirjoitettu maininta yhteisöstä on vuodelta 1293. Kuitenkin jo 500- ja 600-luvuilla täällä asui slaaveja. Retkellä on monipuolinen ohjelma ja yritämme vierailla kaikissa näkemisen arvoisissa paikoissa.

Lisätietoja Wikipediassa

Alboretum Mlyňany (puulajipuisto)

(15 EUR, 15.07.2019)

Alboretum Mlyňany (puulajipuisto)
Lähde: Wikimedia Commons

Slovakian tiedeakatemian Arboretum Mlyňany (arboretum – puulajipuisto) on suojeltu alue kuntien Tesárske Mlyňany ja Vieska nad Žitavou (Zlaté Moravcen alue). Se käsittää 67 hehtaaria. Vuonna 1951 se julistettiin suojelualueeksi. Nykyään se on Slovakian akatemian tieteellinen tutkimuspaikka.

Perustaja tri Štefan Ambrózy-Migazzi Unkarista oli lapsuudestaan saakka suuri kasvitieteen ystävä. Zlaté Moravcesta kotoisin olevan puolisonsa Antónian hän rakennutti linnan Vieska nad Žitavoun viereen, metsän reunalle. Juuri tuossa metsässä hän alkoi kokeilla istuttaa ensimmäisiä muiden maiden puulajeja.

Nykyään tämä puulajipuisto on tärkein puulajitieteen laitos Slovakiassa. Sen kokoelmat käsittävät yli 2300 puulajia Vällimereltä, Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta.

Lisätietoja Wikipediassa

Kokopäivän retket

Bratislava

Bratislava
Lähde: Wikimedia Commons

(30 EUR, 16.07.2019)

Vierailtavia paikkoja: Devínin linnanrauniot, Bratislavalainen linna, vanha kaupunginosa ja hieman muitakin…

Bratislava on pääkaupunki ja Slovakian suurin kaupunki (yli 425 000 asukasta). Kaupungissa on valtionpäämiehen, hallituksen, eduskunnan, eri virastojen ja ministeriöiden toimipaikat. Lisäksi siellä sijaitsee useita yliopistoja, teattereita, museoita ja muita kulttuuri- ja tiedelaitoksia. Bratislava sijaitsee Tonavan molemmilla rannoilla, Pienet Karpaatit -vuoriston juurella. Kaupunki on lähellä Tšekkiä, Itävaltaa ja Unkaria. Se on maailman ainoa pääkaupunki, jolla on raja kahteen maahan (Unkariin ja Itävaltaan).

Lisätietoja Wikipediassa

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica
Lähde: Wikimedia Commons

(30 EUR, 16.07.2019)

Banská Štiavnica on Slovakian keskiosassa oleva historiallinen kaupunki, jolla on hyvin monikulttuurinen menneisyys. Se on tunnettu metallikaivoksista (pääasiallisesti hopea), tärkeistä kaivoksia koskevista laeista, hallinnosta ja akateemisista perinteistä. Koemme laskeutumisen maanalaiseen kaivokseen Ulkokaivosmuseossa, kaikilla varusteena kypärä, lamppu ja takki. Päivällisen jälkeen pensionaatissa silmäilemme Vanhaa linnaa, vierailemme mineraalitieteen näyttelyssä ja Slovakian kaunokirjailijoiden teosten myymälässä. Päätämme retkemme Divná pani teehuoneessa. Kaupunki itse on kirjattu Unescon kulttuuriperintöllistalle.

Lisätietoja Wikipediassa