2019-es Nyári Eszperantó Tanulás

Nyitra (Szlovákia), 2019. július 12-20.

Kirándulások

Minden kirándulást külön kell fizetni – 2019-06-30-ig lehet megrendelni. Ha egy kirándulásra később jelentkezel, nem garantáljuk, hogy lesz szabad hely.

Félnapos kirándulások

Város és a Nitrai kastély (gyalogos)

(8 EUR, 2019-07-13)

Nitra

Nyitra (Nitra) Szlovákia legrégibb városa, melyet a krónikák már a IX. században megemlítenek. Az első írásos említés 828-ból ered, amikor Nyitra a Nagymorva birodalom püspöksége volt. Nitra rendkívüli történelmi fontosságú város. Betelepülése már az ősi időkben elkezdődött, amit a városban talált régészeti leletek is igazolnak. Már 30 000 évvel ezelőtt sűrűn lakott terület volt. A mai Nyitra területe a kelták, majd a germánok, még később pedig a szlávok fontos helysége volt (Kr. e. néhány évszázaddal). A mai Szlovákia első ismert uralkodóinak – a germán Quadok (kb. 396) és a VIII. századtól 1108-ig a Nitrai hercegség székhelye volt.

A város leghíresebb és egyben a legfontosabb történelmi emlékműve a XI. századi kastély, melyet XV. században felújítottak és a barokk korban is átépítettek. A kastélyt a IX. századi szláv település helyén építették, így ez nemzeti-kulturális örökség. Ma a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) régészeti osztályának és a püspökségnek székhelye. Csak a székesegyház és az Egyházmegyei Múzeum látogatható.

További információ a Wikipédián

Kistapolcsány

(20 EUR, 2019-07-18)

Kistapolcsány
Forrás: Wikimedia Commons

Kistapolcsány (Topoľčianky) nem nagy község, mégis sok látnivaló van itt. Az első írásbeli feljegyzés a községről 1293-ból származik, de már a VI. és VII. században is éltek itt szlávok. A kirándulásnak színes programja lesz, minden látnivalót meglátogatunk:

További információ a Wikipédián

Mlyňany-i arborétum

(15 EUR, 2019-07-15)

Mlyňany-i arborétum
Forrás: Wikimedia Commons

A Szlovák Tudományos Akadémia Mlyňany-i arborétuma egy védett terület Tesárske Mlíňany és Vieska nad Žitavou községek mellett (Zlaté Moravce járás). 67 ha területen működik. 1951-ben nyilvánították védett területté. Most a Szlovák Tudományos Akadémia tudományos kutatóhelye.

Alapítója Dr Štefan Ambrózy-Migazzi (H) gyermekkora óta a botanika nagy kedvelője volt. Zlaté Moravcéből származó feleségével, Antóniával egy kastélyt építtetett Vieska nad Žitavou mellett az erdő szélén. Éppen ebben az erdőben kezdte meg az első külföldi fafajok telepítését.

Ma az arborétum a legjelentősebb erdészeti intézmény Szlovákiában.Gyűjteménye több, mint 2300 fafajt tartalmaz a mediterrán térségből, Amerikából, Afrikából és Ázsiából.

További információ a Wikipédián

Egész napos kirándulások

Pozsony

Pozsony
Forrás: Wikimedia Commons

(30 EUR, 2019-07-16)

Meglátogatandó helyek: a dévényi várrom, a pozsonyi vár, a régi városrész, és még több más...

Pozsony (Bratislava) a főváros és Szlovákia legnépesebb városa (több, mint 425000 lakos). A városban van az elnök, a kormány, a parlament és különböző hivatalok és minisztériumok székhelye, több egyetem, színház, múzeum és más kultúrális és tudományos intézmény is van a városban. Pozsony a Duna két partján terül el a Kis-Kárpátok lábánál. A város közel van Csehországhoz, Ausztriához és Magyarországhoz. Ez a világ egyetlen olyan fővárosa, amely egyidejűleg két országgal (Magyarország és Ausztria) határos.

További információ a Wikipédián

Selmecbánya

Selmecbánya
Forrás: Wikimedia Commons

(30 EUR, 2019-07-16)

Selmecbánya (Banská Štiavnica) nagyon multikulturális múlttal rendelkező történelmi város Közép-Szlovákiában. Fémbányászatáról ismert (főleg ezüstbányászat), fontos bányajogáról, adminisztrációjáról és egyetemi hagyományairól ismert. Lemegyünk majd a Földalatti Bányamúzeum földalatti bányajáratába, mindenki kap sisakot, lámpát és zubbonyt. Ebéd után megnézzük a Régi Kastélyt, megnézzük az ásványtani kiállítást és a szlovák képzőművészek boltját. Kirándulásunkat a Divná Pani (Csodálatos Asszony) teázóban fejezzük be. A várost az UNESCO Kultúrális Örökségei közé is felvették.

További információ a Wikipédián