2019-es Nyári Eszperantó Tanulás

Nyitra (Szlovákia), 2019. július 12-20.

Utazás

Az összes vonat és helyközi busz menetrendjét megtudhatod Szlovákián belül, valamint Szlovákia és a szomszédos országok között ezen a nagyon jó honlapon cp.sk. Ez pontos információt ad az eljutási lehetőségekről, és elérhető szlovákul, angolul és németül (alul lehet megváltoztatni a nyelvet). Ha van diákigazolványod, hozd magaddal és mutasd meg, ha jegyet veszel, gyakran kedvezményt vehetsz igénybe.

A cp.sk webhely nyelvének megváltoztatása

Repülővel

A legközelebbi nemzetközi repülőtér a pozsonyi (Letisko M. R. Štefánika, BTS). Egy másik jó lehetőség Bécs, melynek repülőtere (Flughafen Wien-Schwechat, VIE) Pozsony közelében található. Budapestre is lehet repülni (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, BUD). Több légitársaság (Ryanair, Wizz Air, Transavia) olcsó repülőjegyeket kínál ezekre a repülőterekre.

Nagyon hasznos weboldalak a megfelelő repülőjáratok keresésére és a társaságok árainak összehasonlítására a Kiwi.com és a Skyscanner.

Busszal

A RegioJet és a FlixBus vállalatok nemzetközi járatokat kínálnak Nyitra és számos európai város között. Bécs és Pozsony a Eurolines-szal is elérhető.

Pozsonyból Nyitrára

A legjobb eljutási mód Pozsonyból Nyitrára a busz: gyakori (óránként több busz), körülbelül 4 euróba kerül, és az utazás kb. 1 óra 15 percig tart. A jegyet közvetlenül a sofőrtől is megveheted. A cp.sk oldalon keress járatot “Bratislava”-ból “Nitra”-ba.

Közvetlen buszok is vannak a pozsonyi repülőtérről Nyitrára, de nem olyan gyakran, mint a buszpályaudvarról. A cp.sk oldalon keress járatot “Bratislava,,letisko”-ból “Nitra”-ba.

Vonattal

Pozsonyból Nyitrára

A busszal sokkal kényelmesebben el lehet jutni Pozsonyból Nyitrára. Ha mégis vonattal szeretnél menni, lehetséges, de ez mindig legalább egy átszállást igényel. A cp.sk oldalon keress járatot “Bratislava”-ból “Nitra”-ba.

Ingyenes vonatok Szlovákiában

Szlovákiában számos embercsoport élvezheti az ingyenes vonatokat. Ez csak másodosztályú kocsikra vonatkozik, és az InterCity vonatokon nem érvényes (a részleteket lásd a szlovák vasutak hivatalos honlapján). Ez csak az államvasutak vonataira vonatkozik, más vállalatokra, például a LEO Expressre nem érvényes.

Egyes városokból

Bécsből Pozsonyba

A bécsi repülőtérről nagyon gyakran, óránként megy busz Pozsonyba. Az út egy órás. A buszról leszállni a pozsonyi repülőtéren ("Bratislava,,letisko"), vagy a buszpályaudvaron ("Bratislava,,AS MHD") lehet. Figyelj a busz útvonalára. A jegyeket meg lehet venni online, vagy közvetlenül a vezetőtől. A cp.sk oldalon keress járatot “Wien,,Flughafen Wien”-ból “Bratislava”-ba.

Városi közlekedés Pozsonyban

Jegyautomata Pozsonyban

A fővárosban lehetőség van tömegközlekedés használatára (buszok, villamosok, trolibuszok). A jegyet a járműre való felszállás ELŐTT kell megvenni, és ott ne felejtsd el érvényesíteni (erre minden tömegközlekedési eszközön található készülék). Jegyet venni az újságosoknál, automatákban, megállóknál, és a fő vasútállomás melletti épületben lehet.

A pozsonyi közösségi közlekedéshez jegyet a buszmegállókban levő narancssárga automatákból vásárolhatsz. Ehhez euró érmékkel kell rendelkezned. Egy alap 15 perces jegy ára 0,70 €, a 30 perces 0,90 €-ba, a 60 perces 1,20 €-ba kerül. Gyermekek 15 éves korig, diákok 25 éves korig, valamint 62 év felettiek féláron utazhatnak, (https://imhd.sk/nr/schedule-timetable/route-line/2lásd a részletes árlistát{/ 1}). A jeggyel akárhányszor át lehet szállni másik járműre.

Budapestről

Budapest és Nyitra között napi több vonat összeköttetés áll rendelkezésre egy átszállással. Az út 2 óra 20 percig tart. A Nyugati-pályaudvaron (Nyugati pályaudvar) vásárolj jegyet Érsekújvárig (Nové Zámky). Érsekújváron általában csak néhány perc van a vonatok közötti átszállásra; a jegyet Nyitrára közvetlenül a kalauztól is megvásárolhatod a vonaton. A cp.sk oldalon keress járatot “Budapest”-ból “Nitra”-ba.

Nyitrán

Nyitrán a vonat- és autóbusz-pályaudvar egymás mellett található. A SES-helyszín 4 km-re található ( lásd a térképet, amelyet készítettünk ).

A SES helyszínére el lehet jutni busszal, de a buszok csak óránként kétszer (hétvégén és esténként egyszer) közlekednek. A vasútállomáshoz legközelebb eső megálló neve Rázcestie Železničná stanica, a buszmegállóhoz legközelebb eső megálló neve Rázcestie Autobusová stanica. Mindkét esetben 200 métert sétálnod kell a fő utcáig (Štefánikova trieda), és át kell menned. A 2-es buszra szállj, a Šindolka, Dolnohorská megállóig (a vonal utolsó megállója). Az út negyed óráig tart. A buszok részletes menetrendje a következő oldalon található: imhd.sk.

A SES-helyszínhez való eljutás kényelmes módja a taxi: az út körülbelül 3 euróba kerül. Néhány nyitrai taxitársaság:

A szlovák nyelv

Egy kis praktikus tanács: tanulj meg néhány alap szót szlovákul :) E@I létrehozott egy új weboldalt a szlovák nyelv tanulására, a következő mondatok hasznosak lehetnek: https://slovake.eu/learning/intro/phrases.

A SES-en a könyvesboltban megvásárolható az eszperantó kiadvány: "Slovaka konversacio skize".