Letná škola esperanta 2019

Nitra (Slovensko), 12.–20. júla 2019
Preklad do slovenčiny je hotový na 97 %. Všetky aktuálne informácie sú dostupné v esperante a .

Ako pricestovať

Na vyhľadanie cestovných poriadkov všetkých vlakov a medzimestských autobusov v rámci Slovenska a medzi Slovenskom a susednými krajinami použite veľmi dobré stránky cp.sk. Tu nájdete presné informácie o spojeniach v slovenčine, angličtine a nemčine (jazyky je možné zmeniť dolu na stránke). Ak máte študentský preukaz, zoberte si ho so sebou a preukážte sa ním, keď si kupujete lístky: často môžete dostať zľavu.

Lietadlom

Najbližšie medzinárodné letisko je v Bratislave (Letisko M. R. Štefánika, BTS). Ďalšia dobrá možnosť je Viedeň, ktorej letisko (Flughafen Wien-Schwechat, VIE) je blízko Bratislavy. Je možné letieť aj do Budapešti (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, BUD). Niektoré letecké spoločnosti (Ryanair, Wizz Air, Transavia) ponúkajú na tieto letiská lacné lety.

Veľmi užitočné stránky pre hľadanie letov a porovnávanie cien rôznych spoločností sú Kiwi.com a Skyscanner.

Autobusom

Spoločnosti RegioJet a FlixBus ponúkajú medzinárodné spojenia medzi Nitrou a mnohými európskymi mestami. Do Viedne a Bratislavy sa dá dosť i s Eurolines.

Z Bratislavy do Nitry

Najlepší spôsob cestovania do Nitry z Bratislavy sú autobusy: chodia často (niektoré každú hodinu), stoja okolo 4 € a cesta trvá približne 1 hodinu a 15 minút. Lístok si môžete kúpiť priamo u vodiča. V cp.sk hľadajte spojenia z “Bratislava” do “Nitra”.

Existujú aj priame autobusy z bratislavského letiska do Nitry, hoci nie tak často ako z autobusovej stanice. V cp.sk hľadajte spojenia z “Bratislava,,letisko” do “Nitra”.

Vlakom

Z Bratislavy do Nitry

Z Bratislavy do Nitry je lepšie ísť autobusom. Ak napriek tomu dávate prednosť vlaku, je to možné, ale vždy to znamená aspoň jeden prestup. V cp.sk hľadajte spojenia z “Bratislava” do “Nitra”.

Bezplatné vlaky na Slovensku

Na Slovensku môže viacero kategórií ľudí cestovať vlakom úplne zdarma. Platí to len pre vozne druhej triedy a nie pre vlaky InterCity (podrobnosti si môžete prečítať na oficiálnej stránke Železníc Slovenskej republiky). Platí to len pre štátne vlaky a nie iné spoločnosti, ako napr. LEO Express.

Z určitých miest

Z Viedne do Bratislavy

Z viedenského letiska ide veľmi často, každú hodinu autobus do Bratislavy. Cesta trvá 1 hodinu. Vystúpiť môžete na bratislavskom letisku ("Bratislava,,letisko") alebo na autobusovej stanici ("Bratislava,,AS MHD"). Pozorne si pozrite trasu konkrétneho autobusu. Lístok je možné si kúpiť na internete alebo priamo u šoféra. V cp.sk hľadajte spojenia z “Wien,,Flughafen Wien” do “Bratislava”.

Mestská hromadná doprava v Bratislave

Predajný automat v Bratislave

V hlavnom meste môžete cestovať MHD (autobusom, električkou, trolejbusom). Lístok si kúpte ešte PRED nástupom do vozidla a v ňom si ho nezabudnite označiť (zariadenia na tento účel sa nachádzajú vo všetkých verejných dopravných prostriedkoch). Dajú sa kúpiť v novinových stánkoch, v automatoch na zastávkach alebo v budove hneď vedľa hlavnej vlakovej stanice.

Lístky na MHD v Bratislave si môžete kúpiť v oranžových automatoch na autobusových zastávkach. Potrebujete už mať euro-mince. Základný 15-minútový lístok stojí 0,70 €, 30-minútový stojí 0,90 €, 60-minútový stojí 1,20 €. Deti do 15 rokov, študenti do 25 rokov a dospelí nad 62 rokov majú polovičnú zľavu (pozri podrobnejší cenník). Lístok vás oprávňuje prestupovať tak často, ako potrebujete.

Z Budapešti

Z Budapešti do Nitry denne chodí niekoľko vlakových spojov s jedným prestupom. Cesta trvá 2 hodiny a 20 minút. Na stanici Budapešť západná stanica (Nyugati pályaudvar) si kúpte lístok do Nových Zámkov. V Nových Zámkoch je obyčajne len niekoľko minút na prestup; máte možnosť kúpiť si lístok do Nitry priamo vo vlaku od sprievodcu. V cp.sk hľadajte spojenia z “Budapest” do “Nitra”.

V Nitre

V Nitre je vlaková a autobusová stanica vedľa seba. Miesto konania SES je od nich vzdialené 4 km (pozrite sa na mapu, ktorú sme pripravili).

Na miesto konania SES sa dá dostať autobusom, ale chodí len dvakrát za hodinu (a raz cez víkend a večer). Zastávka najbližšie k vlakovej stanici sa nazýva Rázcestie Železničná stanica, zastávka najbližšie k autobusovej stanici je Rázcestie Autobusová stanica. V obidvoch prípadoch je nutné ísť 200 metrov na hlavnú ulicu (Štefánikova trieda) a prejsť ju. Choďte autobusom č. 2 na zastávku Šindolka, Dolnohorská (konečná zastávka tejto linky). Cesta trvá štvrťhodinu. Podrobný cestovný poriadok autobusov je dostupný na stránke imhd.sk.

Pohodlne sa na SES dá dostať taxíkom. Cesta stojí okolo 3 €. Niektoré taxislužby v Nitre:

Slovenčina

Malá praktická rada: naučte sa zopár základných slov v slovenčine :) E@I vytvorilo stránku na učenie sa slovenčiny, určite sa vám veľmi zídu tieto frázy: https://slovake.eu/learning/intro/phrases.

Počas SES si môžete v knižnej službe zakúpiť esperantské dielko Slovaka konversacio skize (Stručná slovenská konverzácia).