Letní škola esperanta 2019

Nitra (Slovensko), od 12. do 20. července 2019

Příjezd

Pro vyhledání jízdních řádů všech vlaků a meziměstských autobusů v rámci Slovenska a mezi Slovenskem a sousedními zeměmi použijte výborný web cp.sk. Tam najdete přesné informace o spojeních ve slovenštině, angličtině a němčině (jazyk je možné změnit dole na stránce). Pokud máte studentský průkaz, vezměte si ho s sebou a prokažte se jím při nákupu jízdenek: často můžete dostat slevu.

Letecky

Nejbližší mezinárodní letiště je v Bratislavě (Letisko M. R. Štefánika, BTS). Další dobrá možnost je Vídeň, jejíž letiště (Flughafen Wien-Schwechat, VIE) je poblíž Bratislavy. Lze letět i do Budapešti (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, BUD). Některé letecké společnosti (Ryanair, Wizz Air, Transavia) nabízí na tato letiště levné lety.

Velmi užitečnými weby pro hledání vhodných letů a porovnávání cen u jednotlivých leteckých společností jsou Kiwi.com a Skyscanner.

Autobusem

Společnosti RegioJet a FlixBus nabízí mezinárodní spoje mezi Nitrou a mnoha evropskými městy. Do Vídně a Bratislavy se lze dostat i s Eurolines.

Z Bratislavy do Nitry

Nejlepší způsob cestování do Nitry z Bratislavy představují autobusy: jezdí často (některé každou hodinu), stojí kolem 4 € a cesta trvá přibližně 1 hodinu a 15 minut. Jízdenku si můžete koupit přímo u řidiče. V cp.sk hledejte spojení z “Bratislava” do “Nitra”.

Jezdí i přímé autobusy z bratislavského letiště do Nitry, ovšem ne tak časo jako z autobusového nádraží. V cp.sk hledejte spojení z “Bratislava,,letisko” do “Nitra”.

Vlakem

Z Bratislavy do Nitry

Z Bratislavy do Nitry je lepší jet autobusem. Pokud přesto dáváte přednost vlaku, je to možné, ale vždy to znamená nejmíň 1 přestup. V cp.sk hledejte spojení z “Bratislava” do “Nitra”.

Bezplatné vlaky na Slovensku

Na Slovensku si vybrané skupiny cestujících můžou užívat bezplatné vlaky. Vztahuje se to jen na vozy 2. třídy státního dopravce, kromě vlaků InterCity (podrobnosti na oficiálním webu dopravce). Nabídka se netýká jiných dopravců, např. Leo Express.

Z konkrétních měst

Z Vídně do Bratislavy

Z vídeňského letiště jezdí velmi často (každou hodinu) autobus do Bratislavy. Cesta trvá 1 hodinu. Vystoupit můžete na bratislavském letišti („Bratislava,,letisko“) nebo na autobusovém nádraží („Bratislava,,AS MHD“). Dejte prosím pozor na trasu konkrétního autobusu. Jízdenky je možné koupit přes Internet nebo jednoduše přímo u řidiče. V cp.sk hledejte spojení z “Wien,,Flughafen Wien” do “Bratislava”.

Městská hromadná doprava v Bratislavě

Prodejní automat v Bratislavě

V hlavním městě můžete cestovat MHD (autobusem, tramvají, trolejbusem). Jízdenku si zakupte ještě před nástupem do vozidla, a to v novinovém stánku, v automatu na zastávce nebo v budově hned vedle hlavního vlakového nádraží. Po nástupu jízdenku označte (zařízení pro označení se nachází ve všech vozidlech veřejné dopravy).

Jízdenky na veřejnou dopravu v Bratislavě si můžete koupit v oranžových automatech na zastávkách. Budete potřebovat euromince. Základní jízdenka na 15 minut stojí 0,70 €, na 30 minut 0,90 €, na 60 minut 1,20 €. Děti do 15 let, studenti do 25 let a osoby od 62 let mají poloviční slevu (podívejte se na podrobný ceník). Jízdenka opravňuje k libovolnému počtu přestupů.

Z Budapešti

Z Budapešti do Nitry denně jezdí několik vlakových spojů s jedním přestupem. Cesta trvá 2 hodiny a 20 minut. Ve stanici Budapešť západní nádraží (Nyugati pályaudvar) si kupte jízdenku do Nových Zámků. V Nových Zámcích je obvykle jen několik minut na přestup; máte možnost koupit si lístek do Nitry přímo ve vlaku od průvodčího. V cp.sk hledejte spojení z “Budapest” do “Nitra”.

V Nitře

V Nitře jsou vlakové a autobusové nádraží vedle sebe. Místo konání SES je od nich vzdálené 4 km (podívejte se na mapu, kterou jsme připravili).

Do místa konání SES se dá dostat autobusem, ale jezdí jen dvakrát za hodinu (a jednou o víkendu a večer). Zastávka nejblíž k vlakovému nádraží se jmenuje Rázcestie Železničná stanica, zastávka nejblíž k autobusovému nádraží je Rázcestie Autobusová stanica. V obou případech je nutné jít 200 m na hlavní ulici (Štefánikova trieda) a přejít ji. Jeďte autobusem č. 2 na zastávku Šindolka, Dolnohorská (konečná zastávka této linky). Cesta trvá čtvrt hodiny. Podrobný jízdní řád autobusů je dostupný na webu imhd.sk.

Pohodlně se na SES dá dostat taxíkem. Cesta stojí kolem 3 €. Některé taxislužby v Nitře:

Slovenština

Malá praktická rada: naučte se několik základních slov ve slovenštině :) E@I vytvořilo web na učení se slovenštiny, z níž se vám určitě budou hodit tyto fráze: https://slovake.eu/learning/intro/phrases.

Během SES si budete moci v naší knižní službě zakoupit esperantskou knížku Slovaka konversacio skize (Stručná slovenská konverzace).