2018-es Nyári Eszperantó Tanulás

Liptószentmiklós (Szlovákia), 2018. július 14-22.

Oktatás

Az eszperantó oktatást a SES idején tapasztalt eszperantótanárok vezetik, akiknek hatalmas nemzetközi tapasztalatuk van.

Tanárok

Szint A1

Víctor Solé Víctor Solé (Katalónia)

Szintek A2-B1

Christophe Chazarein Christophe Chazarein (Franciaország)
Petra Smidéliusz Smidéliusz Petra (Magyarország)

Szint B2

Tim Morley Tim Morley (Nagy Britannia)
Przemysław Wierzbowski Przemysław Wierzbowski (Lengyelország)

Szintek C1-C2

Konstantin Tikhomirov Konstantin Tikhomirov (Oroszország/Lengyelország)

Eszperantó irodalom és kultúra

Az eszperantóval nem csak szeretni és veszekedni lehet, gyűlésekre járni és elfelejteni a tárgyeseteket, hanem lehet irodalmi szövegeket is írni.Már Zamenhof óta írtak nyelvünkön verseket, regényeket, novellákat stb. egészen dalszövegekig. Gyere el tanfolyamunkra és eszperantóul tanítunk meg az irodalomból, s megmutatjuk, hogyan lehet jó/rossz verset írni!

A résztvevők kívánságainak és összetételének az alapján különféle témákkal foglalkozunk, pl.:

Nicola Ruggiero Nicola Ruggiero (Olaszország)

Nicola Ruggiero (Olaszország, 1986). Született: Mola di Bari, Puglia, Olaszország déli része, jelenleg Torino városában, Olaszország északi részén lakik. Izlandi és angol nyelvből diplomázott az Izlandi Egyetemen, Reykjavíkban, szakdolgazata Baldur Ragnarsson önfordításáról szólt, jelenleg a Torinói Egyetemen nyelvészeti mesterképzésben vesz részt. 2006 óta az Eszperantó Író Szövetség (egykori eszperantó nyelvű író egyesület) bizottsági tagja, a TEJO volt "B" küldöttségi tagja, az Olasz Eszperantista Ifjúság elnöke 2006-2008 között. Publikációi: "La ĉerizarboj de Lucullo", esszé Baldur Ragnarsson "La lingvo serena" teljes antólógiájában. Előadásokat tartott több kongresszuson a "La Infana Raso"-ról és több eszperantó szerzőről, legutóbb Baldur Ragnarssonról a reykjavíki UK-n. 2014 óta vezet irodalmi szemináriumot a SES-en. Kiadta a "Taglibro de nenifaranto" (2008) és a La kanto de l’ korvo (2014) versesköteteket. Többször nyert el díjat az UEA Belartaj Konkursoj versenyén. 2018 óta a Beletra Almanako egyik szerkesztője.

Mikaelo Bronŝtejn Mikaelo Bronŝtejn (Oroszország)

Mihail Bronstejn (Tyihvin) világhírű eszperantó fordító, író, költő, bárd és énekes. Több, mint 20 könyvet írt és fordított. 2003-ban az "Antoni Grabowski" irodalmi díjjal tüntették ki. Szüntelen alkotása beépült a mozgalmi tevékenységekbe is -- a Szovjet Eszperantó Ifjúsági Mozgalom (SEJM) elnöke fiatalkori tisztségétől a Világkongresszusok művészeti programjainak vezetéséig. Utóbbi időben Mihail rendszeresen turnézik Európában kultúrtörténeti előadásokkal és koncertekkel. Nagy tapasztalata van az eszperantó oktatásban, főleg a nyelvileg tökéletesedni kívánók körében, csodálatosan vezetett fordítói tanfolyamokat különféle nyelvű résztvevőknek.

KER-vizsgák

Idén a SES alatt újra le lehet tenni az új típusú eszperantó nyelvvizsgát a Közös Európai Referenciakeret (KER) ajánlásának megfelelően, amelyet az UEA-ITK szervez. Abban az esetben, ha 2018-06-29-ig elegendő érdeklődő jelentkezik (minimum 10 fő/ csoport/szint), a vizsgákat minden lehetséges szinten, B1, B2 és C1 meg lehet tartani. A jelöltek a teljes vizsgán részt vehetnek: az írásbeli és szóbeli részen együtt, vagy tetszés szerint csak az egyik részen.

Sikeres vizsga esetén az államilag elismert magyar ITK vizsgaközpont négynyelvű hivatalos oklevelet ad ki a vizsgázóknak.

Figyelmeztetés: A KER-vizsga díját nem tartalmazza a SES regisztrációs díja. A vizsga külön fizetendő, közvetlenül a helyszínen, külön díjtáblázat szerint.

A vizsgára való jelentkezéshez töltsd ki a jelentkezési lapot.