2018-es Nyári Eszperantó Tanulás

Liptószentmiklós (Szlovákia), 2018. július 14-22.

Program

A SES alatt a napok így néznek ki:

Szerdán egésznapos kirándulások lesznek: ezen a napon nem lesz sem oktatás, sem délutáni program.

Kulturális program

Koncertek

Kaŝi

Kaŝi

Kaŝi (valódi nevén Carsten Schanathorst) egy német eszperantista zenész. Osnabrückből származik, és Hamburgban él. Ott játszik a The Living Music Box együttesben. Carsten billentyűs hangszereken játszik, dalai részben saját szerzemények, részben nemzetközileg ismert számok.

A SES alatt a közönséget markáns hangjával, illetve a saját eszperantó dalaiból készült válogatással, közismert nemezetközi számokkal és egyéb ismert eszperantó dalokkal fogja szórakoztatni.

Dubarda (kétbárdos) koncert: szakáll nélküli bárd és szakállas bárd

Mikaelo Bronŝtejn (balra) és Georgo Handzlik (jobbra)

Mikaelo (Moissej) Bronŝtejn (1949), író, fordító, dalszerző, Ukrajnában született, de tartósan Oroszországban él, Szentpétervár közelében. Ifjú korában vezető szerepet játszott a Szovjet Eszperantó Ifjúsági Mozgalomban (SEJM). 1992 óta 43 könyvet írt és jelentetett meg, többek közt négy eredeti regényt, hét eredeti verseskötetet stb. plusz néhány CD-t. Az Antoni Grabowski-díj (2004) és az OSIEK-díj (2012) kitüntetettje. Az elmúlt 25 évben több mint 70 turnéjára került sor Európa és más földrészek országaiban, számos Világkongresszuson és sok más eszperantó-összejövetelen tartott előadást és koncertezett.

Ez alatt a SES alatt több oldalról is bemutatkozik. Nemcsak a kettős bárd koncerten jelenik meg, hanem nagyon érdekes témákról tart előadást és irodalmi tanfolyamot is tart.

Georgo Handzlik, szakáll nélküli bárd (bardo sen barbo), jól ismert eszperantó tanár, költő, énekes, dalok, aforizmák, drámák szerzője, 26 országban koncertezett. A SES alatt Mikaelo Bronŝtejnnel a Dubarda koncerten és saját, Ludoviko-Lazaro című monodrámájában lép színre, melyet a białystoki UK-ra készített, és ő maga 15 országban, 27 alkalommal játszott, mely valószínűleg rekordnak számít az eszperantó történetében.

Diszkó

Minden éjjel diszkó vár rád különféle zenei stílusú nemzetközi zenékkel. Mindjárt a kocsma mellett, a diszkóban lehetőséged lesz elhasználni az energiádat, ha még bármennyi is maradna az egész nap után :) Szórakozni és táncolni vágyó résztvevők, feltétlenül gyertek és emeljétek az éjszakai élet hangulatát a SES alatt!

Mozi

Minden nap vetítünk eszperantó feliratos filmeket vagy közvetlenül eszperantó nyelvre szinkronizált filmeket- Különféle filmek várnak benneteket -- mesék, dokumentumfilmek, vígjátékok, sci-fi. A filmvetítés részletes programja olvasható lesz a SES programfüzetében.

Nemzetközi Konyhaművészeti Fesztivál

Nemzetközi Konyhaművészeti Fesztivál

Érdekelnek a világ kultúrái? Itt az alkalom, hogy megismerd más országoknak az ízlését. A nemzetközi konyhaművészeti fesztiválon ingyen megkóstolhatsz különböző külföldi specialitásokat. A sikeres fesztivál érdekében minden résztvevő hozzon valamit a saját országából (rágcsálnivaló, cukorka / süti / keksz, ital, alkohol, stb.).

A legjobb, ha híres, vagy furcsa dolgokat (vagy mindkettőt), amiket külföldön nem lehet kapni. Minden országnak lesz egy asztala, hogy bemutassa a hozott dolgokat és a terem a különböző ízek piacává válik.

Nemzetközi est

Tudsz énekelni, táncolni, zsonglőrködni vagy más tehetséggel rendelkezel, melyet szeretnél megmutatni a többi résztvevőnek? Szeretnél előadni egy dalt vagy verset a saját országodból? Akkor ne habozz és vegyél részt a nemzetközi esten! Ezen az estén élvezhetjük a sokszínűségét a SES résztvevőinek kultúrájának és tehetségének.

Nemzetközi est

Könyvszolgálat

Könyvszolgálat
Forrás: Wikimedia Commons

Az egész SES ideje alatt ez alkalommal is gazdag könyvszolgálat vár; egyedülálló lehetőséged lesz itt sok különféle eszperantó termék vásárlására. Könyvek, CD-k, DVD-k, pólók, jelvények, matricák — mind nagyon kedvező áron. Használd ki a lehetőséget, hogy gazdagíthasd eszperantó gyűjteményedet és látogass el a könyvszolgálatba!

Előadások

Kis tanfolyamok és műhelyek

Nyugodt délutáni program
Sportosabb délutáni program

Megjegyzés 1: Gyermekek számára nincs külön program. Azok a szülők, aki kisgyermekeikkel szeretnének jönni és szeretnének külön programot nekik, vegyék fel a kapcsolatot a szervezőkkel, hogy gyermekfelügyelőt rendelhessünk számukra.

Megjegyzés 2: A fent említett program mindig ideiglenes. A SES részletesebb programját a rendezvény előtt fogják megkapni a jelentkezők.