2018-es Nyári Eszperantó Tanulás

Liptószentmiklós (Szlovákia), 2018. július 14-22.
A magyar fordítás 99%-ban készült el. Néhány információ helytelen lehet. Minden naprakész információ elérhető a honlap eszperantó verziójában.

Utazás

Az összes vonat és helyközi busz menetrendjét megtudhatod Szlovákián belül, valamint Szlovákia és a szomszédos országok között ezen a nagyon jó honlapon cp.sk. Ez pontos információt ad az eljutási lehetőségekről, és elérhető szlovákul, angolul és németül (alul lehet megváltoztatni a nyelvet). Ha van diákigazolványod, hozd magaddal és mutasd meg, ha jegyet veszel, gyakran kedvezményt vehetsz igénybe.

A cp.sk webhely nyelvének megváltoztatása

Repülővel

Bécsbe, Prágába és Pozsonyba jár a legtöbb járat. Több légitársaság (Ryanair, Wizz Air, Transavia) kínál olcsó járatokat.

A Liptószentmiklóshoz legközelebb eső nemzetközi repülőterek a következők:

A repülőtereket lásd a SES Google Térképén

Nagyon hasznos weboldalak a megfelelő repülőjáratok keresésére és a társaságok árainak összehasonlítására a Kiwi.com és a Skyscanner.

Busszal

A RegioJet és a FlixBus társaság Liptószentmiklós és számos európai város között kínál nemzetközi kapcsolatot. Bécs és Pozsony a Eurolines-szal is elérhető.

Vonattal

Pozsonyból Liptószentmiklósig

Pozsonyból Liptószentmiklósba gyakran járnak közvetlen vonatok (legalább kétóránként). Az InterCity vonatok egy kicsit drágábbak, de gyorsabbak (az utazási idő 2:57, 3:41 vagy 4:12 helyett). Ezekre a vonatokra nem érvényes az ingyenesség, de kedvezményt kaphatsz ISIC kártyával. A cp.sk oldalon keress járatot “Bratislava”-ból “Liptovský Mikuláš”-ba.

Ugyanezen a vonalon található Zsolna, Poprád és Kassa is. Ha ezen városok egyikébe érkezel, ugyanolyan könnyedén elérheted Liptószentmiklóst.

Ingyenes vonatok Szlovákiában

Szlovákiában számos embercsoport élvezheti az ingyenes vonatokat. Ez csak másodosztályú kocsikra vonatkozik, és az InterCity vonatokon nem érvényes (a részleteket lásd a szlovák vasutak hivatalos honlapján). Ez csak az államvasutak vonataira vonatkozik, más vállalatokra, például a LEO Expressre nem érvényes.

Egyéb vasúttársaságok

A LEO Express és a RegioJet cseh társaságok olcsó, közvetlen vonatjáratokat kínálnak Liptószentmiklósba, többek közt olyan cseh városokból, mint pl. Prága és Ostrava.

Karavánnal (csoportos vonatos utazás)

A karaván szórakoztató és olcsó utazási lehetőség: már az esemény kezdete előtt megismerkedhetsz más résztvevőkkel, és a csoportos utazás lehetővé teszi csoportkedvezmény igénybe vételét.

A karavánt Strasbourgból Németországon (Karlsruhe, Ulm, München, Passau) és Ausztrián (Linz, Amstetten, Bécs) keresztül tervezzük. A részletes útitervet és árakat ebben a dokumentumban találod. Ha érdekel, kérjük, írj a ses@ikso.net címre, és összehozzuk azokat, akik együtt szeretnének a SES-re utazni.

Egyes városokból

Bécsből Pozsonyba

A bécsi repülőtérről nagyon gyakran, óránként megy busz Pozsonyba. Az út egy órás. A buszról leszállni a pozsonyi repülőtéren ("Bratislava,,letisko"), vagy a buszpályaudvaron ("Bratislava,,AS MHD") lehet. Figyelj a busz útvonalára. A jegyeket meg lehet venni online, vagy közvetlenül a vezetőtől. A cp.sk oldalon keress járatot “Wien,,Flughafen Wien”-ból “Bratislava”-ba.

Városi közlekedés Pozsonyban

Jegyautomata Pozsonyban

A fővárosban lehetőség van tömegközlekedés használatára (buszok, villamosok, trolibuszok). A jegyet a járműre való felszállás ELŐTT kell megvenni, és ott ne felejtsd el érvényesíteni (erre minden tömegközlekedési eszközön található készülék). Jegyet venni az újságosoknál, automatákban, megállóknál, és a fő vasútállomás melletti épületben lehet.

A pozsonyi közösségi közlekedéshez jegyet a buszmegállókban levő narancssárga automatákból vásárolhatsz. Ehhez euró érmékkel kell rendelkezned. Egy alap 15 perces jegy ára 0,70 €, a 30 perces 0,90 €-ba, a 60 perces 1,20 €-ba kerül. Gyermekek 15 éves korig, diákok 25 éves korig, valamint 62 év felettiek féláron utazhatnak, (https://imhd.sk/ba/doc/en/14974/Ceny-a-typy-listkov-v-IDS-BKlásd a részletes árlistát{/ 1}). A jeggyel akárhányszor át lehet szállni másik járműre.

Budapestről

Budapestről Liptószentmiklósig utazni két lehetőség van: a reggeli (6:30-as)vonattal Kassára vagy a FlixBus buszjáratával Rózsahegyig (Ružomberok) (Liptószentmiklóstól 20 km-re) utazz. Mindkét városból gyakran járnak közvetlen vonatok és buszok Liptószentmiklósba. Mindenképpen ellenőrizd a csatlakozásokat cp.sk oldalon.

Liptószentmiklósban

Liptószentmiklósban a vonat- és autóbusz-állomások egymás mellett helyezkednek el. A SES helyszínének eléréséhez kb. 30 percet kell gyalogolni (lásd az általunk készített térképet).

Városi busszal is lehet utazni, de a járatok ritkák (itt lehet ellenőrizni, a legközelebbi buszmegálló Palúdzka, SOUP). Taxi használatát javasoljuk.

Az állomásról a SES helyszínre a taxiút 2 vagy 3 €-ba kerül, melyet megoszthattok, ha többen utaztok. Íme néhány taxi társaság:

A szlovák nyelv

Egy kis praktikus tanács: tanulj meg néhány alap szót szlovákul :) E@I létrehozott egy új weboldalt a szlovák nyelv tanulására, a következő mondatok hasznosak lehetnek: http://slovake.eu/learning/intro/phrases.

A SES-en a könyvesboltban megvásárolható az eszperantó kiadvány: "Slovaka konversacio skize".