Curs d'Esperanto d'Estiu 2018

Liptovský Mikuláš (Eslovàquia), 14 a 22 de juliol del 2018

Com arribar

Per conèixer els horaris dels trens i autobusos interurbans dins d'Eslovàquia, i entre Eslovàquia i els països veïns, feu servir aquesta web excel·lent cp.sk. Us donarà informació precisa sobre els trajectes, i està disponible en eslovac, anglès i alemany (es pot canviar de llengua a l apart de sota). Si porteu algun document que us identifiqui com a estudiant, porteu-lo a sobre i ensenyeu-lo quan compreu el bitllet: sovint podreu tenir una reducció de tarifa.

Com canviar la llengua en el lloc web cp.sk

Amb avió

Els aeroports de Viena, Praga i Bratislava són els que tenen millors serveis de vols. Moltes companyies de baix cost (Ryanair, Wizz Air, Transavia) ofereixen vols vers aquestes destinacions.

Els aeroports internacionals més proprers de Liptovský Mikuláš són:

Vegeu els aeroports al Mapa Google del SES

Els llocs web Kiwi.com i Skyscanner són molt útils per a la recerca de vols i comparar els preus de les diferents companyies.

Amb autobús

Les companyies RegioJet i FlixBus ofereixen connexions internacionals entre Liptovský Mikuláš i moltes ciutats europees. És possible arribar a Viena i a Bratislava també a través de Eurolines.

Amb tren

De Bratislava a Liptovský Mikuláš

Entre Bratislava à Liptovský Mikuláš hi ha trens directes freqüents (com a mínim un cada dues hores). Els trens InterCity són una mica més cars, però més ràpids (el trajecte dura 2h57 en comptes de 3h41 o 4h12). No és possible d'agafar aquests trens de manera gratuïta, però es pot obtenir descompte amb el carnet ISIC. Al lloc web cp.sk cerqueu connexió de “Bratislava” a “Liptovský Mikuláš”.

Žilina, Poprad i Košice estan situades en la mateixa línia de tren. Si sortiu d'alguna d'aquestes ciutats, podeu igualment arribar fàcilment a Liptovský Mikuláš.

Trens gratuïts a Eslovàquia

A Eslovàquia, moltes categories de persones tenen dret a gaudir de trens gratuïts. Això s'aplica només en el vagons de segona classe, i no és d'aplicació en les trens InterCity (els detalls el podeu veure a web oficial de les línies ferroviàries eslovaques). Això és vàlid solament per als trens de les companyies ferroviàries nacionals, i no pas per les altres companyies com LEO Express.

Altres companyies ferroviàries

Les companyies txeques LEO Express et RegioJet ofereixen trens directes econòmics a Liptovský Mikuláš, des de diverses ciutats txeques com ara Praga i Ostrava.

amb caravana (viatge de grup amb tren)

La caravana és una possibilitat divertida i barata de viatjar: us podeu conèixer-vos amb altres participants abans de començar l'esdeveniment i el viatge en grup dóna la possibilitat de gaudir de descomptes per a grups.

La caravana està planificada des d'Estrasburg a través d'Alemanya (Karlsruhe, Ulm, Munic, Passau) i Àustria (Linz, Amstetten, Viena). Trobareu els horaris i les tarifes detallades en aquest document. Si hi esteu interessats, escriviu a ses@ikso.net i us posarem en contacte amb les persones que volen viatjar juntes cap al SES.

Des de diverses ciutats

De Viena a Bratislava

De l'aeroport de Viena surten autobusos molt sovint, cada hora cap a Bratislava. El viatge és d'una hora. Podeu baixar de l'autobús bé a l'aeroport de Bratislava ("Bratislava,,letisko"), o bé a l'estació d'autobusos ("Bratislava,,AS MHD"). Estigueu atents a l'itinerari de cadascun dels autobusos. Els bitllets es poden adquirir en línia per internet o comprar-los directament al conductor. Al lloc web cp.sk cerqueu connexió de “Wien,,Flughafen Wien” a “Bratislava”.

Tràfic urbà a Bratislava

Expenedor automàtic a Bratislava

A la capital podeu viatjar amb transport públic (autobusos, tramvies, troleibusos). Compreu el bitllet abans d'entrar al vehicle de transport públic, i allà no us oblideu de validar-lo (hi ha màquines de marcar els bitllets en tots els vehicles). Els bitllets es poden comprar als quioscos, a les màquines expenedores automàtiques de les estacions, o a l'edifici que hi ha a tocar de l'estació principal de tren.

Els bitllets per al transport públic els podeu adquirir en els expenedors automàtics de color taronja que hi ha al costat de les parades d'autobús. Us caldran monedes en euros. El bitllet bàsic de 15 minuts val 0,70 €, el de 30 minuts val 0,90 €, i el de 60 minuts val 1,20 €. Els nens fins a 15 anys, els estudiants fins a 25 anys i les persones a partir de 62 anys tenen una reducció del 50% (vegeu les tarifes detallades). El bitllet us dóna dret a canviar d'autobús o tramvia tantes vegades com vulgueu.

Des de Budapest

Per anar des de Budapest a Liptovský Mikuláš, hi ha dues possibilitats: agafar el tren directe de primera hora del matí (6:30h) per Košice, o bé pamb l'autobús des de FlixBus a Ružomberok (a 20 km de Liptovský Mikuláš). Des d'aquestes dues ciutats hi ha trens i autobusos freqüents directes cap a Liptovský Mikuláš. En tot cas, consulteu els horaris a cp.sk.

A Liptovský Mikuláš

Les estacions d'autobús i de tren de Liptovský Mikulášes es troben una al costat de l'altra. Per arribar a la seu del SES, cal caminar aproximadament uns 30 minuts (mireu el mapa que us hem preparat).

També és possible viatjar amb autobús, però les connexions són poc freqüents (ho podeu comprovar aquí, la parada d'autobús més propera és Palúdzka, SOUP). Us recomanem que agafeu un taxi.

El trajecte amb taxi des de l'estació costa uns 2 o 3 €, i ho podeu repartir entre els viatjants, si en sou uns quants. Vet aquí unes quantes companyies de taxi:

La llengua eslovaca

Un petit consell pràctic: Apreneu algunes paraules bàsiques en eslovac :) E@I ha creat un lloc web per aprendre l'eslovac, i us seran de molta utilitat les següents frases: http://slovake.eu/learning/intro/phrases.

Durant el SES, al "libroservo" (servei de llibres) s'hi podrà comprar el manual de conversa en eslovac per a parlants d'esperanto "Slovaka konversacio skize".