Curs d'Esperanto d'Estiu 2018

Liptovský Mikuláš (Eslovàquia), 14 a 22 de juliol del 2018

Excursions

Totes les excursions es paguen a part, i és possible apuntar-s'hi fins el 30/06/2018. Si us hi apunteu més tard, no us podem garantir una plaça lliure.

Excursions de mig dia

Excursió a peu per la ciutat

(8 EUR, 15/07/2018)

Liptovský Mikuláš
Font: Wikimedia Commons

Liptovský Mikuláš és una ciutat amb una història molt rica i interessant. Durant el passeig a peu, aprendreu moltes coses apassionants. Estareu acompanyats per una guia professional que coneix perfectament la seva ciutat i us atendrà en totes les vostres preguntes. El nostre circuit per la ciutat passarà pels 12 monuments més significatius i donarem també un cop d'ull a la sinagoga, on hi haurà una exposició sobre l'esperanto i L. L. Zamenhof. L'excursió acabarà davant el museu de Janko Kráľ per a la inauguració d'un monument commemoratiu, un telefèric dedicat a Alojz Lutonský, famós habitant del poble i esperantista.

Alts Tatres

(15 EUR, 16/07/2018)

Els Alts Tatres (en eslovac "Vysoké Tatry") és la serralada més alta d'Eslovàquia i Polònia. El Parc Nacional dels Tatres està situat a la part nord-occidental de l'est d'Eslovàquia, a la frontera amb Polònia. Alhora, és la serralada més petita del món, pel fet que ocupa només 260 km². Es va formar per extremats relleus elevats, com a resultat de l'activitat glacial. Des del punt de vista turístic són les muntanyes més importants d’Eslovàquia. El complex de Štrbské Pleso, situat al llac del mateix nom, ha esdevingut un important centre esportiu, on es troben estacions d'esquí i trampolins per a salts d'esquí.

La excursió és relativament fàcil, sense ascensions gaire complicades, amb unes fantàstiques vistes de les muntanyes de l'entorn. Tanmateix us recomanem d'anar amb calçat còmode i d'estar disposats a fer una caminada d'entre 5 a 8 km. L'itinerari serà al voltant del llac Štrbské pleso.

Štrbské pleso és un bonic llac de muntanya d'origen glacial dels Alts Tatres, on s'hi troba el complex de Štrbské Pleso, a Eslovàquia. El llac està glaçat durant aproximadament 155 dies l'any. Al voltant dels llac hi ha diversos hotels i botigues per a turistes.

Vista panoràmica de Štrbské pleso
Font: Wikimedia Commons

Pribylina – museu a cel obert

(12 EUR, 17/07/2018)

Pribylina – museu a cel obert

Pribylina est un poble situat en un lloc ben bonic als peus dels Tatres occidentals. Visitarem el Museu del poble de Liptov, un Museu a l'aire lliure on hi descobrireu com vivien els habitants de la regió durant els darrers segles. Les construccions són una viu exemple de l'arquitectura tradicional, traslladades de poble, que fou inundat durant els anys 70 a causa de la construcció del dic, el qual va formar el llac de Liptovská Mara.

Farem un aparada breu a l'Hotel Esperanto, avui dia en estat d'abandonament, en el qual va ser la seu del primer SES en 2007. En tornant, ens aturarem al poble de Vavrišovo on hi ha una torre de guaita, des de la qual es pot contemplar una panoràmica del l'entorn.

Cova de glaç Demänovská

(22 EUR, 20/07/2018)

Cova de glaç Demänovská
Font: Wikimedia Commons

La cova de glaç Demänovská pertany a un extens sistema de coves dels Baixos Tatres, de les quals dues resten obertes al públic. Hi viuen diverses espècies de rat-penats i s'hi han descobert ossos d'ós. La visita dura 45 minuts, durant els quals travessarem diverses cambres espaioses i corredors estrets. Podreu conèixer com es formen les coves i admirar formacions geològiques interessants, incloses les grans estalactites de gel, la característica més important d'aquesta cova. No us descuideu d'anar ben abrigats: a l'estiu, la temperatura de la cova varia entre els 0,4° i els 3°C! Després de la visita a la gruta, encara farem una breu parada al llac pròxim, amb la possibilitat de passejar en el marc natural esplèndid dels Tatres.

Excursions de tot el dia

Pic de Poludnica

(10 EUR, 18/07/2018)

El pic Poludnica (a 1.549 m sobre el nivell del mar) es troba en els Baixos Tatres, a no gaires quilòmetres de Liptovský Mikuláš. Els esperantistes locals tenen el costum d'ascendir a la muntanya cada hivern i dur-hi pedres de diverses parts del món que han anat recollint durant els seus viatges.

Aquesta excursió acontentarà als qui els agradin unes vacances ben actives: ascendirem uns 900 m durant aproximadament 3 hores. Cal dur un bon calçat. Durant la pujada podreu admirar la natura dels Tatres i des del cim tindreu una vista esplèndida de Liptovský Mikuláš i la vall entre els Baixos Tatres i els Tatres Occidentals.

Aquest panorama us espera al cim del pic de Poludnica (però naturalment sense la neu)

Trobareu més informació sobre el mont Poludnica i també sobre l'esdeveniment anual del mateix nom en aquest lloc web.

Castell de Spiš, Levoča i Poprad

(29 EUR, 18/07/2018)

EL castell de Spiš (en eslovac Spišský hrad) és un castell del segle XI en ruïnes que es troba damunt un turó sobre el poble de Spišské Podhradie. La seva paret exterior abraça una superfície de 41.426 m², de manera que el complex del castell és un dels més grans d'Europa. El castell de Spiš juntament amb els monuments de les poblacions properes van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1993.

Spišský hrad
Font: Wikimedia Commons
Levoča
Font: Wikimedia Commons

De camí de tornada del castell, ens aturarem a Levoča per a una breu visita, un poble del nord-est d'Eslovàquia que està inscrit en el Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 2009. Levoča, amb les seves muralles i urbanisme, conserva el caràcter medieval. És una ciutat monumental protegida, i gràcies als nombrosos monuments i obres arquitectòniques mestres, és una de les ciutats històriques més boniques d'Eslovàquia. El monument més famós és l'incomparable basílica de Sant Jaume amb els seus 11 altars alats gòtics renaixentistes, incloent-hi l'altar gòtic de fusta més alt del món (18,6 m). El poble té una enorme plaça medieval voltada d'edificis renaixentistes, entre els quals l'edifici de l'Ajuntament, dues precioses esglésies amb l'interior barroc,
edificis clàssics de la seu de districte, i una església protestant. El centre històric està voltat per un imponent sistema de muralles amb una llargada de 2,5 km.

Finalment, si encara tenim temps, ens aturarem al centre històric de Poprad per a fer-hi un tomb.

Autobús al llac Liptovská Mara / Tatralandia

(10 EUR, 18/07/2018)

No voleu anar a l'excursió esportiva i preferiu descansar? Cap problema! L'autobús us durà a una platja a la riba del llac Liptovská Mara, on podreu banyar-vos i prendre el sol.

També podreu anar al parc aquàtic que hi ha just al costat Tatralandia, on hi ha tota mena de piscines, tobogans, saunes... L'entrada es paga a part, i els preus els trobareu al lloc web de Tatralandia.