Letná škola esperanta 2018

Liptovský Mikuláš (Slovensko), 14. – 22. júla 2018
Preklad do slovenčiny je hotový na 92 %. Niektoré informácie môžu byť nesprávne. Všetky aktuálne informácie sú v esperantskej verzii stránky.

Výlety

Všetky výlety treba zaplatiť zvlášť – prihlásiť sa na ne je možné do 30.06.2018 (ak sa prihlásite na výlet neskôr, nemôžeme vám zaručiť voľné miesto).

Poldňové výlety

Pešia exkurzia mestom

(8 EUR, 15.07.2018)

Liptovský Mikuláš
Zdroj: Wikimedia Commons

Mesto Liptovský Mikuláš má veľmi zaujímavú a bohatú históriu. Počas tejto pešej exkurzie sa dozviete veľa nových a podnetných informácií. Sprevádzať vás bude priamo v esperante profesionálna sprievodkyňa, ktorá dokonale pozná svoje mesto a odpovie vám na všetky otázky. V centre mesta prejdeme spoločne okruh s 12 „naj“ pamiatkami, nahliadneme aj do mestskej synagógy – v ktorej je práve v tomto čase inštalovaná výstava o esperanta a L. L. Zamenhofovi. Výlet ukončíme pred múzeom Janka Kráľa slávnostným odhalením pamätníka – lanovky, venovaného známemu obyvateľovi mesta a esperantistovi Alojzovi Lutonskému.

Vysoké Tatry

(15 EUR, 16.07.2018)

Vysoké Tatry sú najvyšším pohorím Slovenska a Poľska. Tatranský národný park leží v severozápadnej časti východného Slovenska, na hranici s Poľskom. Súčasne sú Tatry najmenšie veľhory na svete, pretože sa rozprestierajú na len 260 km². Sformovali sa z extrémneho vysočinového reliéfu ako výsledok ľadovcovej aktivity. Z pohľadu turizmu na Slovensku ide o najvýznamnejšie pohorie. Osada Štrbské Pleso pri jazere Štrbské pleso sa stala dôležitým športovým centrom, s lyžiarskymi strediskami a skokanskými mostíkmi.

Výlet bude pomerne nenáročný, bez komplikovaného výstupu na hory, s prekrásnou panorámou okolitých kopcov. Odporúčame však obuť si pohodlnú obuv a byť pripravený na pochod 5-8 km. Trasa povedie okolo Štrbského plesa.

Štrbské pleso je krásne horské jazero ľadovcového pôvodu vo Vysokých Tatrách, na brehu ktorého leží osada Štrbské Pleso. Asi 155 dní v roku je pokryté ľadom. Okolo plesa sa nachádza niekoľko hotelov a turistických obchodov.

Panoramatický pohľad zo Štrbského plesa
Zdroj: Wikimedia Commons

Pribylina – skanzen

(12 EUR, 17.07.2018)

Pribylina – skanzen

Pribylina je dedina, ktorá sa nachádza v prekrásnom prostredí pod úpätím Západných Tatier. Navštívime tam Múzeum liptovskej dediny, múzeum pod holým nebom, kde zistíme, ako vyzerali dediny a ako žili ľudia v regióne počas posledných storočí. Tamojšie budovy sú autentickými príkladmi tradičnej architektúry. Sú premiestnené z dedín, ktoré boli v 70. rokoch 20. storočia zatopené pre výstavbu priehrady, ktorá vytvorila jazero Liptovská Mara.

Nakrátko sa zastavíme aj pri opustenom hoteli Esperanto, kde sa v roku 2007 konal prvý SES. Cestou späť sa zastavíme v dedine Vavrišovo, v ktorej sa nachádza rozhľadňa, z ktorej budete môcť vidieť panorámu okolia.

Demänovská ľadová jaskyňa

(22 EUR, 20.07.2018)

Demänovská ľadová jaskyňa
Zdroj: Wikimedia Commons

Demänovská ľadová jaskyňa patrí do rozsiahleho jaskynného systému Nízkych Tatier, z ktorého 2 sú otvorené aj pre verejnosť. Býva v nich niekoľko typov netopierov a našli sa tam aj medvedie kosti. Návšteva bude trvať 45 minút, počas ktorých prejdeme viacero rozsiahlych izieb, ako aj úzkych chodieb. Budete sa môcť dozvedieť niečo o vzniku jaskýň a obdivovať rôzne geologické formácie, vrátane najunikátnejšieho prvku tejto jaskyne - krásnych a veľkých ľadových stalaktitov. Nezabudnite sa teplo obliecť: teplota jaskyne v lete sa pohybuje medzi 0,4 a 3 °C! Po návšteve jaskyne nás ešte čaká krátka zastávka na neďalekom jazere, s možnosťou prechádzky v nádhernej tatranskej prírode.

Celodenné výlety

Poludnica

(10 EUR, 18.07.2018)

Vrch Poludnica (1 549 m.n.m.) sa nachádza v Nízkych Tatrách, len niekoľko kilometrov od Liptovského Mikuláša. Lokálni esperantisti zvyknú každú zimu vyjsť na jeho vrchol a priniesť kamene z rôznych častí sveta, ktoré nazbierali počas svojich ciest.

Táto exkurzia uspokojí tých, ktorí majú v obľube aktívny odpočinok: prekonáme výškový rozdiel 900 metrov v priebehu 3 hodín. Určite si so sebou prineste vhodné topánky. Počas výstupu budete môcť obdivovať tatranskú prírodu a z vrcholu je krásny výhľad na Liptovský Mikuláš a dolinu medzi Nízkymi a Východnými Tatrami.

Tento výhľad vás čaká na vrchole Poludnice (samozrejme bez snehu)

Viac podrobností o vrchu Poludnica, ale aj o pravidelnej každoročnej akcii rovnakého mena nájdete na tejto stránke .

Spišský hrad, Levoča a Poprad

(29 EUR, 18.07.2018)

Spišský hrad je zrúcaninou z 11.storočia, ktorá stojí na vrchu nad dedinou Spišské Podhradie. Jeho vonkajší múr obkolesuje oblasť o veľkosti 41 426 m², práve pre to je tento hradný komplex jeden z najväčších v Európe. Spišský hrad, spoločne s pamiatkami priľahlých miest, patrí k svetovému kultúrnemu dedičstvu Unesco od roku 1993.

Spišský hrad
Zdroj: Wikimedia Commons
Levoča
Zdroj: Wikimedia Commons

Na ceste z hradu sa zastavíme na krátku obhliadku mesta Levoča – Levoča je mesto na severovýchodnom Slovensku. Od roku 2009 je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Levoča so svojimi hradbami a urbanistikou si zachovala charakter stredovekého mesta. Je mestskou pamiatkovou rezerváciou a vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov patrí medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku. Najvýznamnejšou a jedinečnou pamiatkou je Chrám svätého Jakuba so svojimi 11 gotickými a renesančnými krídlovými oltármi, vrátane najvyššieho dreveného gotického oltára na svete (18,6 m). Mesto má obrovské stredoveké námestie obklopené renesančnými domami, známu renesančnú radnicu, ďalšie dva vzácne kostoly s barokovým interiérom, klasicistické budovy župného domu a evanjelického kostola. Historické centrum obklopuje mohutný hradobný systém s dĺžkou 2,5 km.

A nakoniec, ak nám zvýši čas, sa zastavíme v historickom centre mesta Poprad na krátku prechádzku.

Autobus k jazeru Liptovská Mara / Tatralandia

(10 EUR, 18.07.2018)

Radšej by ste oddychovali ako sa zúčastnili športovej exkurzie? Žiaden problém! Autobus vás odvezie na pláž Liptovskej Mary, kde sa budete môcť slniť a čľapkať dosýtosti.

Budete môcť navštíviť aj blízky Aquapark Tatralandia, ktorý ponúka množstvo rôznych bazénov, tobogánov, sáun… Vstupenku si musíte zaplatiť sami, cenník nájdete na stránkach Tatralandie.