Somera Esperanto-Studado 2018

Liptovský Mikuláš (Slovakia), 14. - 22. heinäkuuta 2018
Suomenkielinen käännös on 99% valmis. Jotkin tiedot voivat olla virheellisiä. Kaikki ajantasaiset tiedot ovat sivuston esperantoversiossa

Retket

Kaikista retkistä maksetaan erikseen – niitä on mahdollista tilata 30.06.2018 mennessä. Jos ilmoittaudut koko päivän retkelle vasta myöhemmin, emme enää voi taata vapaata paikkaa bussista.

Puolenpäivän retket

Kävelyretki kaupungissa

(8 EUR, 15.07.2018)

Liptovský Mikuláš
Lähde: Wikimedia Commons

Liptovský Mikuláš -kaupungilla on hyvin mielenkiintoinen ja rikas historia. Tämän kävelyn aikana saat paljon uutta ja innoittavaa tietoa. Mukanamme on ammattiopas, joka tuntee kaupunkinsa täydellisesti ja vastaa kaikkiin kysymyksiinne. Reittimme kaupungin keskustassa kulkee 12 näkemisen arvoisen monumentin kautta ja menemme katsomaan myös kaupungin synagogaa, jossa juuri silloin on näyttely esperantosta ja L. L. Zamenhofista. Retki päättyy Janko Kráľ -museon eteen, jossa pidetään köysiradan, huomattavan monumentin, avajaiset. Se on omistettu kaupungin kuuluisalle asukkaalle ja esperantistille Alojz Lutonskýlle.

Tatravuoret (Vysoké Tatry)

(15 EUR, 16.07.2018)

Tatravuoret (slovakiksiVysoké Tatry, puolaksi Tatry Wysokie) on Slovakian ja Puolan korkein vuoristo. Tatran kansallispuisto (slovakiksi Tatranský národný park - TANAP) sijaitsee itäisen Slovakian koillisosassa lähellä Puolan rajaa. Se on samalla maailman pienin vuoristo, koska se kattaa vain 260 km². Se on muodostunut äärimmäisen korkeasta muodostumasta jääkauden liikuntojen seurauksena. Slovakian turismin näkökulmasta se on tärkein vuoristo. Štrbské Pleson asutuskeskuksesta Štrbské Pleso järven vieressä on muodostunut tärkeä urheilukeskus, missä on luokiteltuja rinteitä ja hyppyreitä.

Retki on suhteellisen helppo, ilman vaikeita vuorikiipeilyjä, ihastuttavassa vieresen vuoriston maisemassa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään sopivia kenkiä ja valmistautumaan marssimaan noin 5-8 kilometriä. Reitti kulkee Štrbské pleso -järven ympäri.

Štrbské pleso on kaunis jääkaudelta peräisin oleva vuoristojärvi Tatravuorilla Štrbské Pleson asutuskeskuksessa Slovakiassa. Štrbské Pleso on jään peittämä noin 155 päivää vuodessa. Joitakin hotelleja on rakennettu järven ympärille ja turistimyymälöitä viereen.

Panoraamanäkymä Štrbské plesosta
Lähde: Wikimedia Commons

Pribylina - ulkomuseo

(12 EUR, 17.07.2018)

Pribylina - ulkomuseo

Pribylina on kylä, joka sijaitsee kauniissa ympäristössä Itäisten Tatrojen juurella. Siellä vierailemme Liptovalaisen kylän museossa, joka on ulkoilmamuseo, jossa meille selviää miltä kylät näyttivät ja miten ihmiset elivät alueella viimeisten vuosisatojen aikana. Rakennukset ovat aitoja esimerkkejä perinteisestä arkkitehtuurista, siirrettynä kylistä, jotka joutuivat tulvan alle Liptovská Mara -järven muodostuessa 1970-luvulla padon rakennuksen aikana.

Pysähdymme myös lyhyesti nykyään hylätyllä hotelli Esperantolla, jossa ensimmäinen SES tapahtui vuonna 2007. Paluumatkalla, teemme pysähdyksen Vavrišovo-kylän tornilla, jossa voi nähdä panoraaman kauniista ympäristöstä.

Demänovská - jääluola

(22 EUR, 20.07.2018)

Demänovská - jääluola
Lähde: Wikimedia Commons

Demänovská-jääluola kuuluu laajaan Matala-Tatran luolastoon, joista kahteen on yleisöllä pääsy. Siinä elää useita lepakkolajeja ja sieltä on löytynyt karhun luita. Vierailu kestää 45 minuuttia, jonka aikana kuljemme useiden laajojen kammioiden ja ahtaiden käytävien läpi. Silloin saat tietää lisää luolien synnystä ja voit ihailla mielenkiintoisia geologisia muodostelmia, mukaan lukien tämän luolan ainutlaatuisinta piirrettä: suuria ja kauniita tippukiviä. Älä unohda pukeutua lämpimästi; luolan lämpötila vaihtelee kesällä 0,4 ja 3 °C välillä! Luolavierailun jälkeen meitä odottaa vielä lyhyt pysähdys läheisellä järvellä, jossa on mahdollisuus kävellä kauniissa Tatran luonnossa.

Kokopäivän retket

Poludnia-vuori

(10 EUR, 18.07.2018)

Pludnica-vuori (1549 metriä merenpinnan yläpuolella) sijaitsee Matala-Tatralla, joitakin kilometrejä Liptovský Mikulášista. Paikallisilla esperantisteilla on tapana kiivetä vuorelle joka talvi ja viedä sinne matkoillaan eri puolilla maailmaa keräämiään kiviä.

Tämä retki tyydyttää teistä niitä, jotka suosivat aktiivisia lomia; me kiipeämme 900 metriä noin kolmessa tunnissa. Ota ehdottomasti mukaan hyvät kengät. Kiipeämisen aikana, voit ihailla Tatran luontoa ja huipulta on ihastuttava näköala Liptovský Mikulášiin ja laaksoon Matala-Tatran läntisen Tatran välillä.

Tämä panoraama odottaa sinua Poludnican huipulla (lumettomana, tietysti)

Lisää yksityiskohtia Poludnica-vuoresta sekä myös säännöllisestä jokavuotisesta samannimisestä tapahtumasta katso tältä sivustolta.

Spiŝa-linna, Levoča ja Poprad

(29 EUR, 18.07.2018)

Spiŝan linna (slovakiksi Spišský hrad) on 1200-luvulta peräisin oleva linnanraunio, joka sijaitsee vuorella Spišské Podhradie -kylän yläpuolella. Sen ulkomuuri ympäröi 41 426 neliömetrin aluetta, jonka vuoksi linnarakennelma on eräs Euroopan suurimpia. Spiŝan linna, yhdessä läheisten kaupunkien monumenttien kanssa, kuuluu Unescon maailmanperintö -luetteloon vuodesta 1993.

Spišský hrad
Lähde: Wikimedia Commons
Levoča
Lähde: Wikimedia Commons

Matkalla takaisin linnaan, pysähdymme lyhyesti vierailulle Levočaan, kaupunkiin Slovakian koillisosassa. Vuodesta 2009, se on ollut Unescon maailmanperintöluettelossa. Levoča valleineen ja kaupunkirakenteineen on säilyttänyt keskiaikaisen kaupungin luonteen. Se on suojeltu kaupunkiympäristö ja lukuisten muistomerkkien ja taideaarteiden ansiosta se on eräs Slovakian kauneimmista historiallisista kaupungeista. Kuuluisin ja ainutlaatuisin muistomerkki on pyhän Jaakobin kirkko, jossa on 11 goottilaista ja renessanssin sivualttaria, muukan lukien maailman korkein goottilainen puualttari (18,6 m). Kaupungissa on valtava keskiaikainen tori, jota ympäröi renessanssitaloja, kuuluisa renessanssityylinen kaupungintalo, kaksi arvokkaampaa kirkkoa, joissa on barokkisisustus, klassismi-tyylisiä rakennuksia, kuten aluejohtajan talo ja protestanttinen kirkko. Historiallista keskustaa ympäröi vaikuttava, 2,5 km pitkä muurijärjestelmä.

Lopuksi, jos jää riittävästi aikaa, pysähdymme Popradin kaupungin historiallisessa keskustassa lyhyelle kävelylle.

Bussi Liptovská Mara -järvelle / Tatralandiaan

(10 EUR, 18.07.2018)

Jospa et haluakaan urheilulliselle retkelle, vaan mieluummin rentoudut? Ei hätää! Bussi vie sinut Liptovská Mara -järven rannalle, jossa voit ottaa aurinkoa ja uida.

Voit mennä myös viereiseen Tatralandia-vesipuistoon, jossa on monipuolisia altaita, liukumäkiä, saunoja... Sinun pitää maksaa itse pääsylippu, hinnasto on Tatralandian sivustolla.