Somera Esperanto-Studado 2018

Liptovský Mikuláš (Slovakia), 14. - 22. heinäkuuta 2018

Retket

Kaikista retkistä maksetaan erikseen – niitä on mahdollista tilata 30.06.2018 mennessä. Jos ilmoittaudut koko päivän retkelle vasta myöhemmin, emme enää voi taata vapaata paikkaa bussista.

Puolenpäivän retket

Kävelyretki kaupungissa

(8 EUR, 15.07.2018)

Tietoa tulee pian.

Tatravuoret (Vysoké Tatry)

Popradské pleso
Lähde: Wikimedia Commons

(15 EUR, 16.07.2018)

Tatravuoret (slovakiksiVysoké Tatry, puolaksi Tatry Wysokie) on Slovakian ja Puolan korkein vuoristo. Tatran kansallispuisto (slovakiksi Tatranský národný park - TANAP) sijaitsee itäisen Slovakian koillisosassa lähellä Puolan rajaa. Se on samalla maailman pienin vuoristo, koska se kattaa vain 260 km². Se on muodostunut äärimmäisen korkeasta muodostumasta jääkauden liikuntojen seurauksena. Slovakian turismin näkökulmasta se on tärkein vuoristo. Štrbské Pleson asutuskeskuksesta Štrbské Pleso järven vieressä on muodostunut tärkeä urheilukeskus, missä on luokiteltuja rinteitä ja hyppyreitä.

Retki on suhteellisen helppokulkuinen, ilman liian vaikeaa vuorikiipeilyä, viereisten vuorten hyvin kauniissa panoraamassa. Suosittelemme kuitenkin varautumaan mukavilla kengillä ja olemaan valmis marssimaan noin 10-13 kilometriä. Reitti kulkee Štrbské Pleso -järveltä Popradské pleso -järvelle ja pysähdyspaikkana on vertauskuvallinen hautausmaa (Tatralla menehtyneiden turistien muistoksi).

Štrbské pleso on kaunis jääkaudelta peräisin oleva vuoristojärvi Tatravuorilla Štrbské Pleson asutuskeskuksessa Slovakiassa. Štrbské Pleso on jään peittämä noin 155 päivää vuodessa. Joitakin hotelleja on rakennettu järven ympärille ja turistimyymälöitä viereen.

Panoraamanäkymä Štrbské plesosta
Lähde: Wikimedia Commons

Pribylina - ulkomuseo

(12 EUR, 17.07.2018)

Tietoa tulee pian.

Demänovská - jääluola

(22 EUR, 20.07.2018)

Demänovská - jääluola
Lähde: Wikimedia Commons

Demänovská -jääluola kuuluu laajaan Matala-Tatran luolastoon, joista kahteen on yleisöllä pääsy. Siinä elää useita lepakkolajeja ja sieltä on löytynyt karhun luita. Vierailu kestää 45 minuuttia, jonka aikana kuljemme useiden laajojen kammioiden ja ahtaiden käytävien läpi. Silloin saat tietää lisää luolien synnystä ja voit ihailla mielenkiintoisia geologisia muodostelmia, mukaan lukien tämän luolan ainutlaatuisinta piirrettä: suuria ja kauniita tippukiviä. Älä unohda pukeutua lämpimästi; luolan lämpötila vaihtelee kesällä 0,4 ja 3 °C välillä!

Kokopäivän retket

Poludnia-vuori

(10 EUR, 18.07.2018)

Pludnica-vuori (1549 metriä merenpinnan yläpuolella) sijaitsee Matala-Tatralla, joitakin kilometrejä Liptovský Mikulášista. Paikallisilla esperantisteilla on tapana kiivetä vuorelle joka talvi ja viedä sinne matkoillaan eri puolilla maailmaa keräämiään kiviä.

Tämä retki tyydyttää teistä niitä, jotka suosivat aktiivisia lomia; me kiipeämme 900 metriä noin kolmessa tunnissa. Ota ehdottomasti mukaan hyvät kengät. Kiipeämisen aikana, voit ihailla Tatran luontoa ja huipulta on ihastuttava näköala Liptovský Mikulášiin ja laaksoon Matala-Tatran läntisen Tatran välillä.

Tämä panoraama odottaa sinua Poludnican huipulla (lumettomana, tietysti)

Spiŝa-linna ja Poprad

(29 EUR, 18.07.2018)

Spiŝan linna (slovakiksi Spišský hrad) on 1200-luvulta peräisin oleva linnanraunio, joka sijaitsee vuorella Spišské Podhradie -kylän yläpuolella. Sen ulkomuuri ympäröi 41 426 neliömetrin aluetta, jonka vuoksi linnarakennelma on eräs Euroopan suurimpia. Spiŝan linna, yhdessä läheisten kaupunkien monumenttien kanssa, kuuluu Unescon maailmanperintö -luetteloon vuodesta 1993.

Spišský hrad
Lähde: Wikimedia Commons

Poprad: Tietoa tulee pian.

Bussi Liptovská mara -järvelle / Tatralandiaan

(10 EUR, 18.07.2018)

Jospa et haluakaan urheilulliselle retkelle, vaan mieluummin rentoudut? Ei hätää! Bussi vie sinut Liptovská mara -järven rannalle, jossa voit ottaa aurinkoa ja uida.

Voit mennä myös viereiseen Tatralandia-vesipuistoon, jossa on monipuolisia altaita, liukumäkiä, saunoja...Sinun pitää maksaa itse pääsylippu, hinnasto on Tatralandian sivustolla.