2018-es Nyári Eszperantó Tanulás

Liptószentmiklós (Szlovákia), 2018. július 14-22.

Kirándulások

Minden kirándulást külön kell fizetni – 2018-06-30 lehet megrendelni. Ha egy egésznapos kirándulásra már csak később jelentkezel, nem garantáljuk a szabad helyedet.

Félnapos kirándulások

Városi gyalogos kirándulás

(8 EUR, 2018-07-15)

Hamarosan tájékoztatunk róla.

Magas-Tátra

Popradské pleso
Forrás: Wikimedia Commons

(15 EUR, 2018-07-16)

A Magas-Tátra (szlovákul "Vysoké Tatry") Szlovákia és Lengyelország legmagasabb hegysége. A Tátra Nemzeti Park Kelet-szlovákia északnyugati részén, a lengyel határnál helyezkedik el. Ugyanakkor ez a világ legkisebb hegysége, mivel csak 260 km²-t foglal el. Egy szélsőséges magaslati kiemelkedés következtében jött létre, ami a jégtakaró aktivitásának köszönhető. A szlovákiai idegenforgalom szempontjából ez a legfontosabb hegység. Csorbató üdülőtelep a Csorba-tónál fontos sportközponttá vált, ahol síelők számára rendezett lejtők és síugró pontok találhatók.

A kirándulás viszonylag egyszerű lesz, nehezebb hegymászás nélkül, a szomszédos hegyekre néző gyönyörű panorámával. Mégis ajánlott kényelmes cipőben jönni, 10-13 km sétára készen. Az útvonal a Csorba-tótól a Poprádi-tóig tart, megállóval a szimbolikus temetőnél (azon turisták emlékére, akik a Tátrában vesztették életüket).

A Csorba-tó (Ŝtrbské pleso) egy gyönyörű hegyi olvadékvíz-tó a Magas-Tátrában Csorbató üdülőtelepnél Szlovákiában. A Csorba-tó az év kb. 155 napján jéggel van borítva. A tó körül hotelek és turisztikai boltok épültek.

Csorba-tó panorámája
Forrás: Wikimedia Commons

Pribilina - skanzen

(12 EUR, 2018-07-17)

Hamarosan tájékoztatunk róla.

Deménvölgyi jégbarlang

(22 EUR, 2018-07-20)

Deménvölgyi jégbarlang
Forrás: Wikimedia Commons

A deménvölgyi jégbarlang az Alacsony-Tátrában található kiterjedt barlangrendszerhez tartozik, ebből kettő a nyilvánosság számára hozzáférhető. A denevérek több fajtája él benne, és medvecsontokat is találtak ott. A látogatás 45 percet vesz igénybe, melynek során több széles termen és keskeny folyosón fogunk áthaladni. Ennek során többet tudhatsz meg a barlangok keletkezéséről, és érdekes geológiai formákat csodálhatsz meg, beleértve a legkülönlegesebb jellegzetességet: nagy és gyönyörű függő jégcseppköveket. Ne feledkezz meg meleg ruhákról: a barlang hőmérséklete nyáron 0,4 és 3°C között változik!

Egész napos kirándulások

Poludnica-hegy

(10 EUR, 2018-07-18)

A Poludnica-hegy (1 549 m tengerszint feletti magasságban) az Alacsony-Tátrában található, néhány kilométerre Liptószentmiklóstól. A helyi eszperantisták általában minden télen megmásszák a hegyet, és köveket visznek fel a világ különböző részeiről, amelyeket utazásuk során gyűjtöttek össze.

Ez a kirándulás azoknak felel meg, akik aktív kikapcsolódásra vágynak: 900 métert mászunk fel, kb. 3 órán keresztül. Feltétlenül hozz jó cipőt. A hegymászás során megcsodálhatod a Tátra természetét, és a csúcsról gyönyörű kilátás nyílik Liptószentmiklósra és az Alacsony- és a Nyugati-Tátra közötti völgyre.

Ez a kilátás vár rád a Poludnicáról (de természetesen hó nélkül)

Szepesi vár és Poprád

(29 EUR, 2018-07-18)

A szepesi vár (szlovákul Spišský hrad) egy 11. századi várrom, amely egy hegyen fekszik Szepesváralja faluja felett. Külső falának területe 41 426 m²-t vesz körbe, ezért a várkomplexum az egyik legnagyobb Európában. A szepesi vár, valamint a közeli városok műemlékei 1993 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.

Spišský hrad
Forrás: Wikimedia Commons

Poprad: Hamarosan tájékoztatunk róla.

Busz a Szentmáriai-víztározóhoz / Tatralandia

(10 EUR, 2018-07-18)

Nem szeretnél sportos kirándulásra menni, hanem inkább pihenni szeretnél? Nem probléma! A busz elvisz a Szentmáriai-víztározó (Liptói-tenger) strandjára, ahol napozhatsz és úszhatsz.

A szomszédos Tatralandia akvaparkba is mehetsz, mely sokféle medencével, csúszdával, szaunával rendelkezik... A belépőjegyet magadnak kell fizetned, az árak a Tatralandia oldalán megtalálhatók.