2018-es Nyári Eszperantó Tanulás

Liptószentmiklós (Szlovákia), 2018. július 14-22.
A magyar fordítás 99%-ban készült el. Néhány információ helytelen lehet. Minden naprakész információ elérhető a honlap eszperantó verziójában.

Kirándulások

Minden kirándulást külön kell fizetni – 2018-06-30-ig lehet megrendelni. Ha egy kirándulásra később jelentkezel, nem garantáljuk, hogy lesz szabad hely.

Félnapos kirándulások

Városi gyalogos kirándulás

(8 EUR, 2018-07-15)

Liptovský Mikuláš
Forrás: Wikimedia Commons

Liptószentmiklós városnak nagyon érdekes és gazdag történelme van. Ezen a gyalogos sétán sok új és inspiráló információt tudhatsz meg. Közvetlenül eszperantóul kísér egy képzett idegenvezetőnő, aki tökéletesen ismeri a városát és minden kérdésedre válaszolni fog. Az útvonalunk a városközpontban a 12 leglátványosabb műemlék mellett halad el, és megnézzük a városi zsinagógát is, ahol éppen akkor lesz egy kiállítás az eszperantóról és L. L. Zamenhofról. A kirándulás a Janko Kráľ Múzeumnál ér véget, egy emlékmű, a város híres lakójának és eszperantistának, Alojz Lutonskýnek szentelt portál felavatásával.

Magas-Tátra

(15 EUR, 2018-07-16)

A Magas-Tátra (szlovákul "Vysoké Tatry") Szlovákia és Lengyelország legmagasabb hegysége. A Tátra Nemzeti Park Kelet-szlovákia északnyugati részén, a lengyel határnál helyezkedik el. Ugyanakkor ez a világ legkisebb hegysége, mivel csak 260 km²-t foglal el. Egy szélsőséges magaslati kiemelkedés következtében jött létre, ami a jégtakaró aktivitásának köszönhető. A szlovákiai idegenforgalom szempontjából ez a legfontosabb hegység. Csorbató üdülőtelep a Csorba-tónál fontos sportközponttá vált, ahol síelők számára rendezett lejtők és síugró pontok találhatók.

A kirándulás viszonylag könnyű lesz, túlságosan nehéz hegymászás nélkül, gyönyörű panorámával a szomszédos hegyekre. Javasoljuk azonban, hogy kényelmes cipőt készíts és legyél felkészülve 5-8 km gyaloglásra. Az útvonal a Csorba-tó körül halad.

A Csorba-tó (Ŝtrbské pleso) egy gyönyörű hegyi olvadékvíz-tó a Magas-Tátrában Csorbató üdülőtelepnél Szlovákiában. A Csorba-tó az év kb. 155 napján jéggel van borítva. A tó körül hotelek és turisztikai boltok épültek.

Csorba-tó panorámája
Forrás: Wikimedia Commons

Pribilina - skanzen

(12 EUR, 2018-07-17)

Pribilina - skanzen

Pribilina egy gyönyörű környezetben található falu a Keleti-Tátra lábánál. Ott meglátogatjuk a Liptói Falumúzeumot, egy szabadtéri múzeumot, ahol megismerheted, hogyan néztek ki a falvak és hogyan éltek az emberek a régióban az elmúlt évszázadok során. Az itteni épületek a hagyományos építészet hiteles példái, amelyeket az 1970-es években elárasztott falvakból költöztetek ide a gát építése miatt, ami a Liptói-tenger létrejöttéhez vezetett.

Rövid időre megállunk a mostanra elhagyott Esperanto hotelnél, ahol az első SES-t tartották 2007-ben. Visszaúton megállunk Vavrisó faluban, ahol egy kilátó található, ahonnan láthatjuk a környék panorámáját.

Deménvölgyi jégbarlang

(22 EUR, 2018-07-20)

Deménvölgyi jégbarlang
Forrás: Wikimedia Commons

A deménvölgyi jégbarlang az Alacsony-Tátrában található kiterjedt barlangrendszerhez tartozik, ebből kettő a nyilvánosság számára hozzáférhető. A denevérek több fajtája él benne, és medvecsontokat is találtak ott. A látogatás 45 percet vesz igénybe, melynek során több széles termen és keskeny folyosón fogunk áthaladni. Ennek során többet tudhatsz meg a barlangok keletkezéséről, és érdekes geológiai formákat csodálhatsz meg, beleértve a legkülönlegesebb jellegzetességet: nagy és gyönyörű függő jégcseppköveket. Ne feledkezz meg meleg ruhákról: a barlang hőmérséklete nyáron 0,4 és 3°C között változik! A barlang meglátogatása után vár még ránk egy rövid megálló egy közeli tónál, ahol lehetőségünk nyílik a gyönyörű tátrai természetben sétálni.

Egész napos kirándulások

Poludnica-hegy

(10 EUR, 2018-07-18)

A Poludnica-hegy (1 549 m tengerszint feletti magasságban) az Alacsony-Tátrában található, néhány kilométerre Liptószentmiklóstól. A helyi eszperantisták általában minden télen megmásszák a hegyet, és köveket visznek fel a világ különböző részeiről, amelyeket utazásuk során gyűjtöttek össze.

Ez a kirándulás azoknak felel meg, akik aktív kikapcsolódásra vágynak: 900 métert mászunk fel, kb. 3 órán keresztül. Feltétlenül hozz jó cipőt. A hegymászás során megcsodálhatod a Tátra természetét, és a csúcsról gyönyörű kilátás nyílik Liptószentmiklósra és az Alacsony- és a Nyugati-Tátra közötti völgyre.

Ez a kilátás vár rád a Poludnicáról (de természetesen hó nélkül)

További részleteket a Poludnica-hegyről, valamint az évente megrendezett azonos nevű rendezvényről ezen a webhelyen olvashatsz.

Szepesi vár, Lőcse és Poprád

(29 EUR, 2018-07-18)

A szepesi vár (szlovákul Spišský hrad) egy 11. századi várrom, amely egy hegyen fekszik Szepesváralja faluja felett. Külső falának területe 41 426 m²-t vesz körbe, ezért a várkomplexum az egyik legnagyobb Európában. A szepesi vár, valamint a közeli városok műemlékei 1993 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.

Spišský hrad
Forrás: Wikimedia Commons
Levoča
Forrás: Wikimedia Commons

A kastélytól visszafele megállunk egy rövid látogatásra Lőcsén, egy északkelet-szlovákiai városban. 2009 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségeinek listáján. Lőcse sáncaival és városképével egy középkori város jellegét őrzi. Ez egy városi műemlék rezervátum, és sok műemlékének, valamint művészeti kincseinek köszönhetően Szlovákia egyik legszebb történelmi városa. A leghíresebb és egyedülálló műemlék a Szent Jakab templom, melynek 11 gótikus és reneszánsz szárnyas oltára van, köztük a világ legmagasabb gótikus faoltára (18,6 m). A város hatalmas középkori térrel rendelkezik, melyet körülvesznek reneszánsz házak, híres reneszánsz városháza, két értékesebb templom barokk belsővel, és a polgármesteri ház valamint egy protestáns templom klasszicista épületei. A történelmi központot 2,5 km hosszú impozáns falrendszer veszi körül.

Végül, ha elegendő idő marad, megállunk Poprád történelmi városközpontjában egy rövid sétára.

Busz a Szentmáriai-víztározóhoz / Tatralandia

(10 EUR, 2018-07-18)

Nem szeretnél sportos kirándulásra menni, hanem inkább pihenni szeretnél? Nem probléma! A busz elvisz a Szentmáriai-víztározó (Liptói-tenger) strandjára, ahol napozhatsz és úszhatsz.

A szomszédos Tatralandia akvaparkba is mehetsz, mely sokféle medencével, csúszdával, szaunával rendelkezik... A belépőjegyet magadnak kell fizetned, az árak a Tatralandia oldalán megtalálhatók.