Letná škola esperanta 2018

Liptovský Mikuláš (Slovensko), 14. – 22. júla 2018
Preklad do slovenčiny je hotový na 92 %. Niektoré informácie môžu byť nesprávne. Všetky aktuálne informácie sú v esperantskej verzii stránky.

Ako pricestovať

Na vyhľadanie cestovných poriadkov všetkých vlakov a medzimestských autobusov v rámci Slovenska a medzi Slovenskom a susednými krajinami použite veľmi dobré stránky cp.sk. Tu nájdete presné informácie o spojeniach v slovenčine, angličtine a nemčine (jazyky je možné zmeniť dolu na stránke). Ak máte študentský preukaz, zoberte si ho so sebou a preukážte sa ním, keď si kupujete lístky: často môžete dostať zľavu.

Lietadlom

Najviac vyhovujúcich letov lieta do Viedne, Prahy a Bratislavy. Viaceré letecké spoločnosti (Ryanair, Wizz Air, Transavia) ponúkajú lacné lety.

Medzinárodné letiská najbližšie k Liptovskému Mikulášu sú:

Pozrite si letiská na Google-mape SESu

Veľmi užitočné stránky pre hľadanie letov a porovnávanie cien rôznych spoločností sú Kiwi.com a Skyscanner.

Autobusom

Spoločnosti RegioJet a FlixBus ponúkajú medzinárodné spojenia medzi Liptovským Mikulášom a mnohými európskymi mestami. kaj multaj eŭropaj urboj. Možno cestovať aj do Viedne alebo Bratislavy prostredníctvom Eurolines.

Vlakom

Z Bratislavy do Liptovského Mikuláša

Z Bratislavy do Liptovského Mikuláša premávajú pomerne často priame vlaky (minimálne každé dve hodiny). Vlaky InterCity sú o niečo drahšie, no aj rýchlejšie (cesta trvá 2:57 namiesto 3:41 alebo 4:12). Tieto vlaky nespadajú do kategórie bezplatného cestovania, no môžete si lístok zakúpiť so zľavou, ak máte kartu ISIC. V cp.sk hľadajte spojenia z “Bratislava” do “Liptovský Mikuláš”.

Na rovnakej trati sa nachádza napr. Žilina, Poprad a Košice. Pokiaľ sa dostanete do niektorého z týchto miest, ľahko prídete aj do Liptovského Mikuláša.

Bezplatné vlaky na Slovensku

Na Slovensku môže viacero kategórií ľudí cestovať vlakom úplne zdarma. Platí to len pre vozne druhej triedy a nie pre vlaky InterCity (podrobnosti si môžete prečítať na oficiálnej stránke Železníc Slovenskej republiky). Platí to len pre štátne vlaky a nie iné spoločnosti, ako napr. LEO Express.

Iné vlakové spoločnosti

České spoločnosti LEO Express a RegioJet ponúkajú lacné priame spojenia do Liptovského Mikuláša, okrem iných aj z Prahy a Ostravy.

Karavánou (skupinová cesta vlakom)

Karavána je zábavný a lacný spôsob cestovania: môžete sa zoznámiť s ďalšími účastníkmi už pred začiatkom podujatia a skupinová cesta umožňuje vychutnať si skupinové zľavy.

Karavána sa plánuje zo Štrasburgu cez Nemecko (Karlsruhe, Ulm, Mníchov, Pasov) a Rakúsko (Linz, Amstetten, Viedeň). Podrobnejší časový rozvrh a ceny môžete vidieť v tomto dokumente . Ak máte záujem, napíšte prosím ses@ikso.net a my dáme dohromady ľudí, ktorí chcú spoločne cestovať na SES.

Z určitých miest

Z Viedne do Bratislavy

Z viedenského letiska ide veľmi často, každú hodinu autobus do Bratislavy. Cesta trvá 1 hodinu. Vystúpiť môžete na bratislavskom letisku ("Bratislava,,letisko") alebo na autobusovej stanici ("Bratislava,,AS MHD"). Pozorne si pozrite trasu konkrétneho autobusu. Lístok je možné si kúpiť na internete alebo priamo u šoféra. V cp.sk hľadajte spojenia z “Wien,,Flughafen Wien” do “Bratislava”.

Mestská hromadná doprava v Bratislave

Predajný automat v Bratislave

V hlavnom meste môžete cestovať MHD (autobusom, električkou, trolejbusom). Lístok si kúpte ešte PRED nástupom do vozidla a v ňom si ho nezabudnite označiť (zariadenia na tento účel sa nachádzajú vo všetkých verejných dopravných prostriedkoch). Dajú sa kúpiť v novinových stánkoch, v automatoch na zastávkach alebo v budove hneď vedľa hlavnej vlakovej stanice.

Lístky na MHD v Bratislave si môžete kúpiť v oranžových automatoch na autobusových zastávkach. Potrebujete už mať euro-mince. Základný 15-minútový lístok stojí 0,70 €, 30-minútový stojí 0,90 €, 60-minútový stojí 1,20 €. Deti do 15 rokov, študenti do 25 rokov a dospelí nad 62 rokov majú polovičnú zľavu (pozri podrobnejší cenník). Lístok vás oprávňuje prestupovať tak často, ako potrebujete.

Z Budapešti

Pre cestu z Budapešti do Liptovského Mikuláša sú 2 možnosti: priamy ranný vlak (6:30) do Košíc alebo autobus spoločnosti FlixBus do Ružomberku (20 km od Liptovského Mikuláša). Z oboch týchto miest často jazdia vlaky aj autobusy do Liptovského Mikuláša. V každom prípade si overte spoje na cp.sk.

V Liptovskom Mikuláši

V Liptovskom Mikuláši sa autobusová a vlaková stanica nachádzajú hneď vedľa seba. Ku miestu konania SESu je to pešo približne 30 minút (pozrite si mapu, ktorú sme pre vás pripravili).

Možno cestovať aj mestským autobusom, ten však nepremáva veľmi často (cestovný poriadok môžete skontrolovať tu, najbližšia zastávka sa volá Palúdzka, SOUP). Odporúčame ísť taxíkom.

Cestovanie taxíkom zo stanice až na miesto konanie SESu stojí 2 až 3 €, pričom túto platbu si je možné rozdeliť medzi všetkých pasažierov, ak vás cestuje viac. Niektoré z dostupných taxislužieb:

Slovenčina

Malá praktická rada: naučte sa zopár základných slov v slovenčine :) E@I vytvorilo stránku na učenie sa slovenčiny, určite sa vám veľmi zídu tieto frázy: http://slovake.eu/learning/intro/phrases.

Počas SES si môžete v knižnej službe zakúpiť esperantské dielko Slovaka konversacio skize (Stručná slovenská konverzácia).