Facebook Telegram

2017-es Nyári Eszperantó Tanulás

Selmecbánya (Szlovákia), 2017 július 15-23-ig

Utazás

Az összes vonat és helyközi busz menetrendjét megtudhatod Szlovákián belül, valamint Szlovákia és a szomszédos országok között ezen a nagyon jó honlapon cp.sk. Ez pontos információt ad az eljutási lehetőségekről, és elérhető szlovákul, angolul és németül (alul lehet megváltoztatni a nyelvet). Ha van diákigazolványod, hozd magaddal és mutasd meg, ha jegyet veszel, gyakran kedvezményt vehetsz igénybe.

Repülővel

A legalkalmasabb repülőterek ahhoz, hogy Selmecbányára gyere a pozsonyi (Letisko M. R. Štefánika, BTS) és a bécsi (Flughafen Wien-Schwechat, VIE). További lehetőséget jelent Budapest (Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, BUD), Kassa (Letisko Košice, KSC) és Poprád (Letisko Poprad-Tatry, TAT) repülőtere . Több légitársaság (Ryanair, Wizz Air, Transavia) kínál olcsó járatokat ezekre a repülőterekre.

Bécsből Pozsonyba

A bécsi repülőtérről nagyon gyakran, óránként megy busz Pozsonyba. Az út egy órás. A buszról leszállni a pozsonyi repülőtéren ("Bratislava,,letisko"), vagy a buszpályaudvaron ("Bratislava,,AS MHD") lehet. Figyelj a busz útvonalára. A jegyeket meg lehet venni online, vagy közvetlenül a vezetőtől.

Menetrend:

Városi közlekedés Pozsonyban

Jegyautomata Pozsonyban

A fővárosban lehetőség van tömegközlekedés használatára (buszok, villamosok, trolibuszok). A jegyet a járműre való felszállás ELŐTT kell megvenni, és ott ne felejtsd el érvényesíteni (erre minden tömegközlekedési eszközön található készülék). Jegyet venni az újságosoknál, automatákban, megállóknál, és a fő vasútállomás melletti épületben lehet.

A pozsonyi közösségi közlekedéshez jegyet a buszmegállókban levő narancssárga automatákból vásárolhatsz. Ehhez euró érmékkel kell rendelkezned. Egy alap 15 perces jegy ára 0,70 €, a 30 perces 0,90 €-ba, a 60 perces 1,20 €-ba kerül. Gyermekek 15 éves korig, diákok 25 éves korig, valamint 62 év felettiek féláron utazhatnak, (https://imhd.sk/ba/doc/en/14974/Ceny-a-typy-listkov-v-IDS-BKlásd a részletes árlistát{/ 1}). A jeggyel akárhányszor át lehet szállni másik járműre.

Pozsonyból Selmecbányára

Pozsonyból Selmecbányára naponta több közvetlen busz közlekedik. El lehet jutni még busszal egy másik városban történő átszállással is (Zólyom vagy Garamszentkereszt). Nincs közvetlen vonat Pozsonyból Selmecbányára, és vonattal általában több átszállásra van szükség. Feltétlenül ellenőrizd a menetrendet a cp.sk címen.

Menetrend:

Selmecbánya autóbusz állomására érkezve tíz percet kell gyalogolni a SES helyszínére. Részleteket lásd a térképen, amit készítettünk a SES fontos helyszíneiről.

A szlovák nyelv

Egy kis praktikus tanács: tanulj meg néhány alap szót szlovákul :) E@I létrehozott egy új weboldalt a szlovák nyelv tanulására, a következő mondatok hasznosak lehetnek: http://slovake.eu/learning/intro/phrases.

A SES-en a könyvesboltban megvásárolható az eszperantó kiadvány: "Slovaka konversacio skize".