Facebook Telegram

2017-es Nyári Eszperantó Tanulás

Selmecbánya (Szlovákia), 2017 július 15-23-ig

Kirándulások

Minden kirándulást külön kell fizetni – 2017-06-30 lehet megrendelni. Ha egy egésznapos kirándulásra már csak később jelentkezel, nem garantáljuk a szabad helyedet.

Félnapos kirándulások

Selmecbánya - város, kastély

Selmecbánya főtere
forrás: Wikimedia Commons

(9 EUR, 2017-07-16)

Kíváncsi vagy, hogy ebben az évben miért éppen ez a város lesz a SES helyszíne, vagy hogy Szlovákiában miért éppen ezt választották UNESCO városnak? Érdekel a történelem, a középkor, a bányászati munka, az ásványi anyagok, a nemesfémek (arany, ezüst), vagy egyszerűen szeretsz kirándulni és szeretnéd részletesebben megismerni a helyet, ahol egy hetet eltöltesz? Ebben az esetben feltétlenül vegyél részt ezen a kiránduláson! A helyi idegenvezető érdekes történeteket mesél a városról és a hozzá kapcsolódó fontosabb eseményekről, személyekről és a látnivalókról.

Teszünk egy sétát a város központjában, felkeressük a régi várat és a turisztikai információs központot gazdag ásványkiállítással és a „Michal” bányászati utat.

Városi és regionális (turisztikai) honlap

Indulás: 14:00, visszaérkezés: 19:00.

Selmecbánya - bányamúzeum

(12 EUR, 2017-07-18)

A Bányászmúzeum felszíni és föld alatti kiállításból áll. A felszíni bányász épületeket és berendezéseket mutat be egész Szlovákiából, valamint geológiai kiállítást és bányászgépeket. A legnagyobb attrakció egy látogatás a Bartolomeo bányában. Bányász kabátban, sisakkal és lámpával saját bőrödön tapasztalod meg, milyen körülmények között éltek itt a bányászok.

A kirándulás útvonala megismertet a bányászati munkákkal, régi bányász eszközökkel és berendezésekkel a 17.-től a 19. századig. Ez a múzeum az egyik leglátogatottabb látványosság a régióban.

A múzeum honlapja

Feltétlenül hozz magaddal: szilárd, zárt cipőt (nem szandált), és meleg ruhát - hosszú nadrágot, hosszú ujjú pulóvert / kabátot (a bányában csak 12 fok van!).

Indulás: 14:00, visszaérkezés: 19:00.

Hodrushámor - Mindenszentek Táró

(12 EUR, 2017-07-17)

A fő célja ennek a mesés kirándulásnak egy kicsit furcsa nevű bánya, a „Starovšechsvätých” (Régimindenszentek). A bánya az egyik legrégebbi és legszebb az egész régióban. Az első írásos említése 1378. évi, de maga a bánya sokkal régebbi. A bányába ellátogatott 1751-ben Lotaringiai Ferenc István (I. Ferenc császár), Mária Terézia férje, majd II. Lipót és II. József királyi hercegek. Ellátogatunk az eredeti állapotában lévő földalatti bányába, és igazi bányász tapasztalatot szerzünk. A múzeum a bányászati munka több mint 700 éves fejlődését mutatja be.

A bánya honlapja

Feltétlenül hozz magaddal: szilárd, zárt cipőt (nem szandált), és meleg ruhát - hosszú nadrágot, hosszú ujjú pulóvert / kabátot (a bányában csak 12 fok van!).

Figyelmeztetés: Nem alkalmas klausztrofóbiásoknak (zárt / szűk helyektől félőknek).

Indulás: 14:00, visszaérkezés: 19:00.

Bacsófalva - tó, fürdés, erdei séta

A Sitno-hegy
forrás

(9 EUR, 2017-07-19)

Nem akarsz túl korán kelni, hogy az egész napos kiránduláson részt vegyél, vagy nincs rá pénzed, vagy egyszerűen csak más programot keresel arra a napra? Ebben az esetben javasoljuk neked ezt a kirándulást!

Két lehetőség lesz: az úszni és aludni vágyókkal egyszerűen csak elmegyünk a Počúvadlo (Bacsófalva) régió legismertebb tavához, ahol lehetőség lesz pihenni, úszni, napozni, stb.

Az inkább kirándulni vágyó résztvevőknek egy gyalogtúrát javaslunk a Sitno-hegy tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. (A csúcson egy bájos kabin található, ahol lehetőség lesz felfrissülni.) Visszafelé összeszedjük az úszókat és visszatérünk a SES helyszínére (ahol az esti / éjszakai programmal folytatjuk).

A Sitno (1 009,2 m) a legmagasabb hegy a Selmeci hegységben, és ugyanakkor ez az európai turizmus bölcsője. A csúcsáról széleskörű kilátás nyílik a környékre. Már az 1736-38-as években a Szentantalban található kastély tulajdonosa, Koháry András József, kilátót építtetett a Sitno tetején, az elsőt Európában. A hegy tetején már a 13. században vár épült, melynek romjai máig is láthatók.

A Pocsuvadlói (Bacsófalvi) tó egy mesterséges tó, amelynek területe 12 hektár, és amely a leglátogatottabb helyek közé tartozik a régióban.

Hozz magaddal fürdőruhát, törölközőt és saját élelmiszert, vagy ehetsz valamit a helyszínen (egy étteremben / szállodában / kabinban).

Indulás: 13:30, visszaérkezés: 18:30 (igényektől és időjárástól függően).

Zólyom - város, kastély, Pusztavár

(15 EUR, 2017-07-21)

Meglátogatjuk a Zólyom gyönyörű városát, amely az egyik legősibb, régi város Szlovákiában. Az első írásos említése 1135-ben, 1238-ban lett szabad királyi város.

Zólyom a Zvolenská kotlina (Zólyomi völgykatlan) déli részén, a Garam és a Szalatna folyók összefolyásánál található, részben a Javorie hegység területén. A városból fontos főutak és vasútvonalak indulnak Privigyébe, Besztercebányára és Korponára.

Látnivalók:

Indulás: 14:00, visszaérkezés: 19:00.

Egész napos kirándulások

Bajmóc - város, kastély, állatkert

Bajmóci kastély
forrás: Miroslav Petrasko

(30 EUR, 2017-07-19)

Bajmóc egy fürdőváros Közép-Szlovákiában. A meleg forrásvizet már a XIII. századi dokumentumok is megemlítik. 1938-ban a fürdőt a világszerte ismert Baťa cég vette meg, később az államhoz került és 1995-ben részvénytársasággá alakult.

A fürdőhely történelme elválaszthatatlanul összekapcsolódik a bajmóci kastéllyal, amely részben eredeti gótikus és reneszánsz alapon épült. A kastély sok filmben jelenik meg és minden évben benne rendezik meg az ismert Szellemek és szörnyek fesztivált, mely nagyon népszerű a gyerekek körében. Ma a Szlovák Nemzeti Múzeum irányítása alatt van. A kastély alatt egy kazamatát is feltártak és a mellette levő nagy parkban van Szlovákia legöregebb fája, a kb. 700 éves tölgyfa.

A kiránduláson meglátogatjuk a híres állatkertet is. Az utóbbi időben igyekszik bemutatni a ritka és veszélyeztetett állatfajokat – pl. a cerkopitecus Roloway (egy majomfaj) és a Bongo antilopot.

Besztercebánya - város, Dóval (Zólyom-hegy, Habakuky mesefalu)

Besztercebánya főtere
forrás: Wikimedia Commons

(30 EUR, 2017-07-19)

Először látogatást teszünk Besztercebánya városában - a belvárosban, meghallgatjuk a látnivalók történetét, majd lesz szabad idő sétálni, ajándéktárgyakat venni, ebédelni. Azután meglátogatjuk a bájos Habakuky mese-várost, amit szlovák mesék inspiráltak, és azok alapján épült.

A leginkább kirándulni vágyó résztvevők folytatják az utat Dóvalba, a Zólyom-hegy csúcsára (aminek nincs köze, az azonos nevű városhoz), ahonnan élvezhetik a gyönyörű panorámát. Feltétlenül ajánlott élmény!

Indulás: 8:45, visszaérkezés: 19:00.