Facebook Telegram

Somera Esperanto-Studado 2017

Banská Štiavnica (Slovakia), 15. - 23. heinäkuuta 2017

Retket

Kaikista retkistä maksetaan erikseen – niitä on mahdollista tilata 30.06.2017 mennessä. Jos ilmoittaudut koko päivän retkelle vasta myöhemmin, emme enää voi taata vapaata paikkaa bussista.

Puolenpäivän retket

Banská Štiavnica – kaupunki, linna

Banská Štiavnican päätori
Lähde: Wikimedia Commons

(9 EUR, 16.07.2017)

Oletko utelias tietämään, miksi tänä vuonna SES järjestetään juuri tässä kaupungissa, tai miksi juuri se on valittu Slovakiassa Unescon maailmanperintökaupungiksi? Oletko kiinnostunut historiasta, keskiajasta, kaivostyöstä, mineraaleista, arvometalleista (kulta ja hopea) tai haluat yksinkertaisesti tutkia hieman yksityiskohtaisemmin minne olet menossa viettämään viikkoa? Silloin osallistu tähän retkeen! Kokeneet paikalliset oppaat kertovat sinulle mielenkiintoisia kertomuksia kaupungista ja sen tärkeistä tapahtumista, henkilöistä ja kiinnostavista paikoista.

Kävelemme kaupungin keskustan läpi, vierailemme vanhassa linnassa ja matkailutiedotuskeskuksessa, jossa on laaja mineraalinäyttely ja kaivosmuseo Michal.

Kaupungin ja alueen (turisti)sivusto

Lähtö: 14:00, paluu 19:00.

Banská Štiavnica – kaivosmuseo

(12 EUR, 18.07.2017)

Kaivosmuseo luonnossa on sekä pinnalla että syvällä oleva näyttely. Pintaosio esittelee kaivosrakennelmia ja varusteita koko Slovakiasta, geologisen näyttelyn ja kaivoslaitteiden kokoelman. Kaikkein houkuttelevinta on vierailla Bartolomeon kaivoksessa. Kaivostakissa, kypärän ja lampun kera koet omakohtaisesti olosuhteet, joissa kaivosmiehet kerran elivät täällä.

Retkireitti tutustuttaa sinut 1700- ja 1900-lukujen kaivostöihin vanhojen kaivostyökalujen ja laitteiden avulla. Tämä museo on alueen kaikkein suosituimpia vetonauloja.

Museon sivusto

Tuo ehdottomasti mukanasi: tukevat, umpinaiset kengät (ei sandaalit) ja lämpimät vaatteet – pitkät housut ja pitkähihaisen puseron (kaivoksen lämpötila on vain 12 astetta!).

Lähtö: 14:00, paluu 19:00.

Hodruša-Hámre – Starovšechsvätých -kaivos

(12 EUR, 17.07.2017)

Tämän hurmaavan retken pääkohde on kaivos, jolla on hieman outo nimi “Starovšechsvätých” (vanha-kaikki-pyhimykset). Kaivos on eräs koko alueen vanhimmista ja kauneimmista. Ensimmäinen kirjallinen maininta siitä on vuodelta 1378, mutta se on paljon vanhempi. Vuonna 1751 keisari Francis I, Maria Teresan aviopuoliso, vieraili kaivoksessa, myöhemmin myös kuninkaallinen prinssi Leopold II ja Josef II. Vierailemme maanalaisessa kaivoksessa, sen alkuperäisessä tilassa ja koemme kaivosmiehen aidon kokemuksen. Meille näytetään kaivosmiehen työn yli 700 vuoden kehitys.

Kaivoksen sivusto

Tuo ehdottomasti mukanasi: tukevat, umpinaiset kengät (ei sandaalit) ja lämpimät vaatteet – pitkät housut ja pitkähihaisen puseron (kaivoksen lämpötila on vain 12 astetta!).

Huomautus: Ei sovellu ihmisille, joilla on ahtaanpaikan kammo.

Lähtö: 14:00, paluu 19:00.

Počúvadlo – järvi, uintia, metsässä kävelyä

Sitno-vuori
Lähde

(9 EUR, 19.07.2017)

Etkö halua herätä kovin aikaisin lähteäksesi kokopäivän retkelle, sinulta puuttuu rahaa tai yksinkertaisesti etsit muuta ohjelmaa tuoksi päiväksi? Siinä tapauksessa suosittelemme sinulle tätä retkeä!

On kaksi mahdollisuutta: Uimisesta pitäviä ja unisia varten menemme Počúvadlon alueen tunnetuimmalle järvelle, jossa on mahdollista rentoutua, uida, ottaa aurinkoa jne.

enemmän matkailusta pitäville osallistujille, ehdotamme kuitenkin erittäin suositeltavaa kävelyä Sitno-vuoren huipulle, jossa on hyvin kaunis näköala ympäristöön. (Huipulla on ihastuttava mökki virkistäytymiseen.) Paluumatkalla tapaamme uimarit ja palaamme SES-paikkaa (jatkamaan ilta- ja yöohjelmaa).

Sitno (10009,2 m) on Štiavnické vrchy-vuoriston kaunein vuori, ja samanaikaisesti se on eurooppalaisen matkailun alkupiste. Sen huipulta on laaja näkymä ympäristöön. Jo vuosina 1736-38 Svätý Anton -linnan omistaja Jozef Koháry rakensi Sitnolle näköalapaikan, ensimmäisenä Euroopassa. Vuoren huipulle oli jo 1300-luvulla rakennettu linna, jonka rauniot ovat siellä vielä näkyvissä.

Počúvadlianske-järvi on tekojärvi, jonka pinta-ala on 12 hehtaaria, ja se kuuluu alueen vieraillumpiin paikkoihin.

Mukaan tulee ottaa uimapuku, pyyhe ja omat eväät; paikalla voi myös aterioida (ravintolassa/hotellissa/kioskissa).

Lähtö: 13:30, paluu: 18:30 (sopimuksen tai sään mukaan).

Zvolen – kaupunki, linna, Pustý hrad

(15 EUR, 21.07.2017)

Vierailemme kauniissa Zvolen-kaupungissa, joka on eräs vanhimmista Slovakian vanhoista kaupungeista. Ensimmäinen maininta on vuodelta 1135, vuonna 1238 siitä tuli vapaa kuninkaallinen kaupunki.

Zvolen sijaitsee etelään Zvolenská kotlinasta (Zvolenin syvä laakso) Hron- ja Slatina -jokien yhtymäkohdasta ja osittain sen alue on Javorie-vuoriston alueella. Kaupungista lähtee tärkeitä pääteitä ja samalla rautateitä Prievidzaan, Banská Bystricaan kaj Krupinaan.

Nähtävyyksiä:

Lähtö: 14:00, paluu 19:00.

Kokopäivän retket

Bojnice – kaupunki, linna, eläintarha

Bojnicen linna
Lähde: Miroslav Petrasko

(30 EUR, 19.07.2017)

Bojnice on kylpyläkaupunki Slovakian keskiosassa. Lämpimät lähteet mainitaan jo 1200-luvun asiakirjoissa. Vuonna 1938 kylpylän osti maailmankuulu yritys Baťa, myöhemmin se kuului valtiolle ja vuodesta 1995 se on osakeyhtiö.

Kylpyläpaikan historia liittyy jakamattomasti Bojnicen linnaan. Kyseessä on romanttinen linna, jossa on osittain alkuperäinen goottilainen ja renessanssin perusta. Linna on näkynyt monissa elokuvissa ja vuosittain siellä järjestetään tunnettu henki- ja hirviöfestivaali, joka on valtavan suosittu lasten parissa. Nykyään sitä hallinnoi Slovakian kansallismuseo. Linnan alta on myös löydetty luola ja viereisessä puistossa kasvaa Slovakian vanhin puu, lähes 700-vuotias lehmus.

Retken aikana vierailemme myös kuuluisassa eläintarhassa. Viime aikoina se on pyrkinyt suuntautumaan harvinaisiin ja uhanalaisiin eläinlajeihin – esimerkkeinä valkopartamarakatti (Cercopithecus roloway) ja Bongo -antilooppi (Tragelaphus eurycerus).

Banská Bystrica – kaupunki, Donovaly (Zvolen -vuori, satu-kaupunki Habakuky)

Banská Štiavnican päätori
Lähde: Wikimedia Commons

(30 EUR, 19.07.2017)

Ensiksi meitä odottaa vierailu Banská Bystrica -kaupunkiin – sen keskustaan, kertomus nähtävyyksistä, vapaata aikaa kävelyyn, matkamuistoihin ja päivälliseen. Lisäksi vierailemme viehättävässä Habakukyn satukaupungissa, joka on saanut vaikutteensa ja rakennettu slovakialaisten faabeleiden pohjalta.

Kaikkein eniten matkustamisesta kiinnostuneille matka jatkuu Donovalyyn aina Zvolen-vuoren huipulle (ei liity samannimiseen kaupunkiin), jossa voimme nauttia hyvin kauniista näkymästä. Ehdottoman suositeltava kokemus!

Lähtö: 8:45, paluu: 19.00.