Facebook Telegram

Curs d'Esperanto d'Estiu 2017

Banská Štiavnica (Eslovàquia), del 15 al 23 de juliol de 2017

Excursions

Totes les excursions es paguen a part, i és possible apuntar-s'hi fins el 30/06/2017. Si us hi apunteu més tard, no us podem garantir una plaça lliure.

Excursions de mig dia

Banská Štiavnica – ciutat, castell

La plaça principal de Banská Bystrica
font: Wikimedia Commons

(9 EUR, 16/07/2017)

Tens curiositat per saber perquè enguany l'escola d'estiu SES té lloc en aquesta ciutat, i perquè aquesta va ser declarada patrimoni mundial per UNESCO. Voleu saber-ne la seva història, l'Edat Mitjan, el treball dels miners, els minerals, els metalls preciosos (l'or i la plata), o simplement t'agrada el turisme i vols conèixer millor el lloc on hi passaràs una setmana? Aleshores no et deixis perdre aquesta excursió! EL guia local us explicarà històries interessants sobre la ciutat i els seus esdeveniments, personatges cèlebres i llocs d'interès importants.

Passejarem pel centre de la vila, visitarem l'antic castell i el centre d'informació turística amb una rica exposició de minerals i la galeria minera Michal.

Lloc web turístic de la regió i de la vila.

Sortida: 14:00, tornada: 19:00.

Banská Štiavnica – mina-museu

(12 EUR, 18/07/2017)

El museu de la mina es troba a la superfície i al subsòl. La part situada a la superfície presenta infraestructures i equipaments miners de tot Eslovàquia, una exposició geològica i una col·lecció de maquinària minera. La part més interessant és la visita a la galeria minera Bartolomeo. Equipats amb un capot miner, un casc i un llum, vosaltres mateixos podreu experimentar les condicions en les que vivien aquí els miners de llavors.

L'itinerari de l'excursió us fara conèixer el treball miner dels segles XVII al XIX, amb les antigues eines i equipaments de mineria. Aquest museu és un dels llocs d'interès més visitats de la regió.

Lloc web del museu

Cal que porteu sabates fermes i cordades (no pas sandàlies) i roba d'abric: pantalons llargs i jersei o jaqueta de màniga llarga (penseu que dins la mina hi fa una temperatura de només 12 ºC)

Sortida: 14:00, tornada: 19:00.

Hodruša-Hámre – mina Starovšechsvätých

(12 EUR, 17/07/2017)

L'objectiu principal d'aquesta bonica excursió és una mina amb un nom una mica estrany “Starovšechsvätých” (Vell de tots els sants). La mina és una de les més antigues i la més bonica de tota la regió. La primera referència escrita data del 1378, encara que la mina és molt més antiga. La mina va ser visitada el 1751 per l'emperador Francesc Esteve de Lorena, marit de Maria Teresa, més tard també els prínceps Leopold II i Josep II. Visitarem la mina subterrània, en el seu estat original, i viurem una autèntica experiència minera. Presenta l'evolució del trevall miner de més de 700 anys.

Lloc web de la mina

Cal que porteu sabates fermes i cordades (no pas sandàlies) i roba d'abric: pantalons llargs i jersei o jaqueta de màniga llarga (penseu que dins la mina hi fa una temperatura de només 12 ºC)

Advertència: no adient per a persones amb claustrofòbia (temor a espais tancats o reduïts).

Sortida: 14:00, tornada: 19:00.

Počúvadlo – llac, bany, passeig pel bosc

La muntanya Sitno
font

(9 EUR, 19/07/2017)

Si no us voleu llevar tan d'hora per anar a l'excursió del dia sencer, o bé per falta de diners, o bé simplement busqueu un programa alternatiu, us recomanem aquesta excursió.

Hi ha dues possibilitats: per als qui agrada banyar-se o fer la migdiada anirem al llac més famós de la regió Počúvadlo, on hi ha la possibilitat de simplement descansar, banyar-se, prendre el sol, etc.

Per als participants més actius, us proposem una bonica caminada al pic Sitno amb una excel·lent panoràmica sobre l'entorn (a dalt de tot hi ha una agradable cabana amb refrescos). En tornant recollirem als banyistes i retornarem al centre de trobada (per continuar amb el programa de vespre i nit).

Sitno (1.009,2 m) és la muntanya més alta de la serralada de Štiavnické, així com el bressol del turisme europeu. Des del seu cim hi ha una gran panoràmica dels voltants. Al 1736-38, el propietari del castell de Svätý Anton, Jozef Koháry, va fer construir a la muntanya Sitno una torre d'observació, la primera d'Europa. Sobre el pic es va construir un castell al segle XIII, les quals ruïnes són encara visibles.

El llac Počúvadlianske és un llac artificial de 12 hectàrees, i és un dels indrets més visitats de la regió.

Porteu banyador, tovallola i el menjar, o bé podeu fer un àpat allà mateix (en un restaurant, hotel o cabana).

Sortida: 13:30, tornada: 18:30 (en funció de les preferències i de l'estat atmosfèric).

Zvolen – ciutat, castell, Pustý hrad

(15 EUR, 21/07/2017)

Visitarem la bonica ciutat de Zvolen, una de les més antigues d'Eslovàquia. La primera referència escrita data del 1135, i el 1238 va esdevenir vila reial lliure.

Zvolen es troba al sud de la conca de Zvolen, a la confluència dels rius Hron i Slatina, i el seu territori es troba en part dins de les muntanyes Jaborie. La ciutat és el punt de partida de rutes importants i de vies fèrries cap a Prievidza, Banská Bystrica i Krupina.

Llocs d'interès

Sortida: 14:00, tornada: 19:00.

Excursions de tot el dia

Bojnice - ciutat, castell, parc zoològic

El Castell de Bojnice
font: Miroslav Petrasko

(30 EUR, 19/07/2017)

Bojnice és una vila termal situada al cor d'Eslovàquia. Les fonts calentes estan ja esmentades en documents del segle XIII. El 1938 el balneari va ser comprat per la companyia mundialment coneguda Baťa, posteriorment va pertànyer a l'estat, i des de 1995 és una societat anònima.

La història del balneari està unida a la del castell de Bojnice. És tracta d'un castell romàntic, amb una base parcialment gòtica i renaixentista. El castell apareix en nombroses pel·lícules, i cada any s'hi celebra el famós Festival d'Esperits i Monstres, molt popular entre els nens. Actualment està administrat pel Museu Nacional eslovac. Sota el castell s'hi ha descobert una cova, i en el parc del costat hi creix l'arbre més antic d'Eslovàquia, un til·ler d'uns 700 anys.

Durant l'excursió visitarem també el famós parc zoològic. Darrerament tracta de centrar-se en espècies rares i amenaçades com, entre d'altres, el cercopitec Roloway (una mena de simi), i l'antílop Bongo.

Banská Bystrica – ciutat, Donovaly (muntanya Zvolen, poble de fades Habakuky)

La plaça principal de Banská Bystrica
font: Wikimedia Commons

(30 EUR, 19/07/2017)

Primerament ens espera la visita de la ciutat de Banskà Bystrica, el centre, les explicacions sobre els llocs d'interès, temps lliure per passejar, anar de compres i dinar. A més a més visitarem l'encantadora ciutat de fades Habakuky, inspirada en els contes eslovacs.

Per als participants més esportistes, l'itinerari continuarà a Donovaly, fins al pic de Zvolen (sense relació amb la ciutat del mateix nom), des d'on es pot admirar un paisatge magnífic. Una experiència del tot recomanable!

Sortida: 8:45, tornada: 19:00.