Facebook Telegram

Letní škola esperanta 2017

Banská Štiavnica (Slovensko), od 15. do 23. července 2017

Výlety

Všechny výlety je nutno zaplatit zvlášť – přihlásit se na ně je možné do 30.06.2017. Pokud se přihlásíte na výlet později, nemůžeme vám zaručit volné místo.

Půldenní výlety

Banská Štiavnica – město, hrad

Hlavní náměstí v Banské Štiavnici
Zdroj: Wikimedia Commons

(9 EUR, 16.07.2017)

Jste zvědaví, kvůli čemu se letošní SES koná právě v tomto městě nebo proč právě ono bylo na Slovensku zvolené městem UNESCO? Zajímá vás historie, středověk, havířství, nerosty, cenné kovy (zlato, stříbro) nebo zkrátka máte rádi turistiku a chtěli byste blíže poznat místo, ve kterém týden uběhne? V tom případě se rozhodně vydejte na tento výlet! Místní zkušený průvodce vám popíše zajímavou historii města včetně důležitých událostí, osobností a pamětihodností.

Projdeme se centrem města, navštívíme starý zámek a turistické informační centrum s bohatou expozicí minerálů a havířskou cestou “Michal”.

(Turistický) web města a regionu

Začátek: 14:00, konec: 19:00

Banská Štiavnica – havířské muzeum

(12 EUR, 18.07.2017)

Havířské muzeum v přírodě je povrchová i hloubková expozice. Ta povrchová ukazuje havířské stavby a vybavení z celého Slovenska, geologické exponáty a sbírku havířských strojů. Největší atrakcí je návštěva dolu Bartoloměj. V havířském kabátě, s helmou a lampou zažijete na vlastní kůži podmínky, v jakých tu havíři kdysi žili.

Na výletě se seznámíte s havířstvím od 17. do 19. století, včetně starého havířského náčiní a vybavení.

Web muzea

Určitě si s sebou vezměte: pevné uzavřené body (ne sandály) a teplé oblečení – dlouhé kalhoty a svetr/bundu (v dole je jen 12 stupňů!).

Začátek: 14:00, konec: 19:00

Hodruša-Hámre – důl Starovšechsvätých

(12 EUR, 17.07.2017)

Hlavním cílem tohoto strhujícího výletu bude důl s trochu zvláštním názvem “Starovšechsvätých”. Důl je jeden z nejstarších a nejkrásnějších v celé oblasti. První písemná zmínka o něm je z roku 1378, ale on sám je ještě mnohem starší. Důl v roce 1751 navštívil i císař František I. Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie, a později také korunní princové Leopold II. a Josef II. Navštívíme hloubkový důl v původní podobě, s autentickým havířským zážitkem. Seznámíme se s více než 700letým vývojem havířství.

Web dolu

Určitě si s sebou vezměte: pevné uzavřené body (ne sandály) a teplé oblečení – dlouhé kalhoty a svetr/bundu (v dole je jen 12 stupňů!).

Upozornění: není vhodné pro osoby s klaustrofobií (strach z uzavřených/těsných prostorů)

Začátek: 14:00, konec: 19:00

Počúvadlo – jezero, koupání, procházka po lese

Hora Sitno
Zdroj

(9 EUR, 19.07.2017)

Nechcete vstávat moc brzo na celodenní výlet nebo vám na něj chybí peníze nebo zkrátka hledáte jiný program na ten den? V tom případě vám doporučujeme tento výlet!

Budou 2 možnosti: Plavci a spáči přijedou k nejslavnějšímu jezeru v oblasti Počúvadlo (“Posluchadlo”), kde budou moct odpočívat, koupat se, opalovat se apod.

Větším turistům však navrhujeme výstup na vrchol hory Sitno s nádhernou vyhlídkou na okolí. (Na vrcholu se nachází půvabná chata s možností občerstvení.) Na zpáteční cestě vyzvedneme plavce a vrátíme se na SES (kde bude následovat večerní/noční program).

Sitno (1 009,2 m) je nejvyšší hora Štiavnických vrchů a současně kolébka evropské turistiky. Z jejího vrcholu je vidět do širokého okolí. Už v letech 1736–1738 majitel kaštelu v obci Svätý Anton, Jozef Koháry, nechal na Sitnu postavit rozhlednu, první v Evropě. Na vrcholu byl už ve 13. století vybudován hrad, jehož trosky jsou tam dodnes.

Vodní nádrž Počúvadlo je umělé jezero o rozloze 12 hektarů, které patří k nejnavštěvovanějším místům této oblasti.

Vezměte si s sebou plavky, ručník a jídlo, nebo si budete moct koupit něco na místě (v restauraci/hotelu/chatě).

Začátek: 13:30, konec: 18:30 (podle zájmu a počasí)

Zvolen – město, hrad, Pustý hrad

(15 EUR, 21.07.2017)

Navštívíme krásné město Zvolen, které je jedním z nejstarších měst na Slovensku. První písemná zmínka je z roku 1135, v roce 1238 se stalo svobodným královským městem.

Zvolen se nachází na jihu Zvolenské kotliny na soutoku řek Hron a Slatina. Území města zasahuje i do pohoří Javorie. Vedou z něj hlavní silniční a železniční tahy do Prievidzy, Banské Bystrice a Krupiny.

Pamětihodnosti:

Začátek: 14:00, konec: 19:00

Celodenní výlety

Bojnice – město, zámek, zoologická zahrada

Bojnický zámek
Zdroj: Miroslav Petrasko

(30 EUR, 19.07.2017)

Bojnice jsou lázeňským městem na středním Slovensku. Teplé prameny se zmiňují již v dokumentech z 13. století. V roce 1938 lázně koupila světoznámá firma Baťa, později patřily státu a od roku 1995 jsou akciovou společností.

Historie lázní je nerozlučně spojena s Bojnickým zámkem. Je to romantický zámek s částečně původními gotickými a renesančními základy. Zámek Bojnice se objevuje ve více filmech a každoročně se zde koná známý Festival duchů a strašidel, velmi oblíbený u dětí. V současnosti ho spravuje Slovenské národní muzeum. Pod zámkem byla objevena jeskyně a v přilehlém parku roste nejstarší strom na Slovensku, přibližně 700 let stará lípa.

Během výletu navštívíme i slavnou zoologickou zahradu. V poslední době se snaží zaměřovat na vzácné a ohrožené druhy – mezi jinými kočkodan Rolowayův a bongo horský.

Banská Bystrica – město, Donovaly (hora Zvolen, pohádkové městečko Habakuky)

Hlavní náměstí v Banské Bystrici
Zdroj: Wikimedia Commons

(30 EUR, 19.07.2017)

Nejdřív nás bude čekat návštěva města Banská Bystrica – centrum, povídání o pamětihodnostech, volný čas na procházku, suvenýry, oběd. Dále navštívíme velmi půvabné pohádkové městečko Habakuky, které bylo inspirované a postavené podle slovenských pohádek.

Více turisticky založení účastníci budou pokračovat do obce Donovaly na vrchol hory Zvolen (což nesouvisí se stejnojmenným městem), odkud je nádherný výhled. Tento zážitek rozhodně doporučujeme!

Začátek: 8:45, konec: 19:00