Facebook Telegram

Letní škola esperanta 2017

Banská Štiavnica (Slovensko), od 15. do 23. července 2017

Příjezd

Pro vyhledání jízdních řádů všech vlaků a meziměstských autobusů v rámci Slovenska a mezi Slovenskem a sousedními zeměmi použijte výborný web cp.sk. Tam najdete přesné informace o spojeních ve slovenštině, angličtině a němčině (jazyk je možné změnit dole na stránce). Pokud máte studentský průkaz, vezměte si ho s sebou a prokažte se jím při nákupu jízdenek: často můžete dostat slevu.

Letecky

Nejvhodnější letiště pro cestu do Banské Štiavnice jsou bratislavské (Letisko M. R. Štefánika, BTS) a vídeňské (Flughafen Wien-Schwechat, VIE). Další možná jsou budapešťské (Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, BUD), košické (Letisko Košice, KSC) a popradské (Letisko Poprad-Tatry, TAT). Několik leteckých dopravců (Ryanair, Wizz Air, Transavia) nabízí levné lety na tato letiště.

Z Vídně do Bratislavy

Z vídeňského letiště jezdí velmi často (každou hodinu) autobus do Bratislavy. Cesta trvá 1 hodinu. Vystoupit můžete na bratislavském letišti („Bratislava,,letisko“) nebo na autobusovém nádraží („Bratislava,,AS MHD“). Dejte prosím pozor na trasu konkrétního autobusu. Jízdenky je možné koupit přes Internet nebo jednoduše přímo u řidiče.

Jízdní řád:

Městská hromadná doprava v Bratislavě

Prodejní automat v Bratislavě

V hlavním městě můžete cestovat MHD (autobusem, tramvají, trolejbusem). Jízdenku si zakupte ještě před nástupem do vozidla, a to v novinovém stánku, v automatu na zastávce nebo v budově hned vedle hlavního vlakového nádraží. Po nástupu jízdenku označte (zařízení pro označení se nachází ve všech vozidlech veřejné dopravy).

Jízdenky na veřejnou dopravu v Bratislavě si můžete koupit v oranžových automatech na zastávkách. Budete potřebovat euromince. Základní jízdenka na 15 minut stojí 0,70 €, na 30 minut 0,90 €, na 60 minut 1,20 €. Děti do 15 let, studenti do 25 let a osoby od 62 let mají poloviční slevu (podívejte se na podrobný ceník). Jízdenka opravňuje k libovolnému počtu přestupů.

Z Bratislavy do Banské Štiavnice

Z Bratislavy do Banské Štiavnice denně jezdí přímé autobusy. Je možné i autobusové spojení s přestupem v jiném městě (Zvolen nebo Žiar nad Hronom). Přímé vlaky z Bratislavy do Banské Štiavnice nejezdí a vlakové spojení je obvykle s více přestupy. Ověřte si jízdní řády na cp.sk.

Jízdní řád:

Po příjezdu na autobusové nádraží v Banské Štiavnici půjdete asi 10 minut a dojdete do místa konání SES. Podrobnosti si můžete prohlédnout na mapě s důležitými místy SES, kterou jsme pro vás připravili.

Slovenština

Malá praktická rada: naučte se několik základních slov ve slovenštině :) E@I vytvořilo web na učení se slovenštiny, z níž se vám určitě budou hodit tyto fráze: http://slovake.eu/learning/intro/phrases.

Během SES si budete moci v našem knihkupectví zakoupit esperantskou knížku Slovaka konversacio skize (Stručná slovenská konverzace).