Letní škola esperanta 2018

Liptovský Mikuláš (Slovensko), 14.–22. července 2018

Výlety

Všechny výlety je nutno zaplatit zvlášť – přihlásit se na ně je možné do 30.06.2018. Pokud se přihlásíte na výlet později, nemůžeme vám zaručit volné místo.

Půldenní výlety

Pěší výlet do města

(8 EUR, 15.07.2018)

Liptovský Mikuláš
Zdroj: Wikimedia Commons

Město Liptovský Mikuláš má velmi zajímavou a bohatou historii. Na tomto pěším výletě se dozvíte mnoho nových a podnětných informací. Bude vás doprovázet esperantsky hovořící profesionální průvodkyně, která skvěle zná své město a zodpoví všechny vaše dotazy. Naše trasa centrem města povede přes 12 nejdůležitějších památek a půjdeme se podívat i na městskou synagogu, ve které právě v té době bude výstava o esperantu a L. L. Zamenhofovi. Výlet bude končit před Muzeem Janka Kráľa, a to slavnostním odhalením památníku – lanovky, který je věnovaný známému obyvateli města a esperantistovi, Alojzu Lutnoskému.

Vysoké Tatry

(15 EUR, 16.07.2018)

Vysoké Tatry (v esperantu „Altaj Tatroj“, polsky „Tatry Wysokie“) jsou nejvyšším pohořím Slovenska a Polska. Tatranský národní park (TANAP) leží v severozápadní části východního Slovenska, na hranici s Polskem. Současně jsou Tatry nejmenšími velehorami na světě, protože se rozprostírají na ploše pouhých 260 km². Zformovaly se z extrémního vysočinového reliéfu jako výsledek ledovcové aktivity. Z pohledu turismu na Slovensku jde o nejvýznamnější pohoří. Osada Štrbské Pleso u jezera Štrbské pleso se stala důležitým sportovním centrem s lyžařskými středisky a skokanskými můstky.

Výlet bude poměrně nenáročný, bez složitého horského výstupu, s překrásným výhledem na okolní hory. Přesto doporučujeme vzít si pohodlné boty a počítat s pochodem dlouhým 5–8 km. Trasa povede okolo Štrbského plesa.

Štrbské pleso je krásné horské jezero ledovcového původu ve Vysokých Tatrách, na jehož břehu leží osada Štrbské Pleso. Přibližně 155 dní v roce je pokryté ledem. Okolo plesa se nachází několik hotelů a turistických obchodů.

Panoramatický pohled ze Štrbského plesa
Zdroj: Wikimedia Commons

Pribylina – skanzen

(12 EUR, 17.07.2018)

Pribylina – skanzen

Pribylina je vesnice zasazená do nádherného prostředí na úpatí Východních Tater. Navštívíme tam Muzeum liptovské dědiny, což je skanzen, kde se dozvíme, jak vypadaly vesnice a jak žili lidé v této oblasti během uplynulých století. Zdejší stavby jsou autentickými příklady tradiční architektury, přemístěné z vesnic, které byly zaplavené v 70. letech 20. století kvůli stavbě přehrady, která dala vzniknout jezeru Liptovská Mara.

Také se krátce zastavíme u momentálně opuštěného hotelu Esperanto, kde se konala první SES v roce 2007. Cestou zpátky se stavíme ve vesnici Vavrišovo, kde se nachází rozhledna, odkud budeme moct spatřit okolní panorama.

Demänovská ledová jeskyně

(22 EUR, 20.07.2018)

Demänovská ledová jeskyně
Zdroj: Wikimedia Commons

Demänovská ledová jeskyně patří do rozsáhlého jeskynního systému Nízkých Tater, z nichž dvě jsou přístupné veřejnosti. Žije v ní několik druhů netopýrů a byly v ní nalezeny medvědí kosti. Prohlídka bude trvat 45 minut, během kterých projdeme několik velkých sálů a úzkých chodeb. Budete se moct dozvědět o vzniku jeskyní a obdivovat zajímavé geologické útvary, včetně zcela unikátního jevu: velkých a krásných ledových stalaktitů. Pamatujte na teplé oblečení – teplota v jeskyni se v létě pohybuje mezi 0,4 a 3 °C! Po prohlídce jeskyně nás ještě bude čekat krátká zastávka u blízkého jezera s možností procházky v překrásné tatranské přírodě.

Celodenní výlety

Hora Poludnica

(10 EUR, 18.07.2018)

Hora Poludnica (1 549 m n. m.) se nachází v Nízkých Tatrách, několik kilometrů od Liptovského Mikuláše. Místní esperantisté mají ve zvyku vystupovat na horu každou zimu a přinášet na ni kameny z různých částí světa, které posbírali během svých cest.

Tento výlet bude vyhovovat každému, kdo dává přednost aktivnímu volnu: vystoupáme 900 m asi za 3 hodiny. Určitě si vezměte dobré boty. Během výstupu budete moct obdivovat tatranskou přírodu a z vrcholu je nádherný výlet na Liptovský Mikuláš a údolí mezi Nízkými a Západními Tatrami.

Takový výhled vás čeká na vrcholu Poludnice (ale bez sněhu, samozřejmě)

Více informací o hoře Poludnica ale také o každoroční stejnojmenné události najdete na tomto webu.

Spišský hrad, Levoča a Poprad

(29 EUR, 18.07.2018)

Spišský hrad je zříceninou hradu z 11. století, který stojí na hoře nad obcí Spišské Podhradie. Jeho vnější zeď obepíná území o rozloze 41 426 m², díky čemuž je tento hradní komplex jeden z největších v Evropě. Spišský hrad spolu s památkami z blízkých měst náleží do Světového dědictví UNESCO od roku 1993.

Spišský hrad
Zdroj: Wikimedia Commons
Levoča
Zdroj: Wikimedia Commons

Na zpáteční cestě z hradu se krátce zastavíme v Levoči, městě na severovýchodě Slovenska. Od roku 2009 je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Levoča si se svými hradbami a urbanistickým uspořádáním zachovala charakter středověkého města. Je městskou památkovou rezervací a díky množství památek a uměleckých skvostů patří mezi nejkrásnější historická města na Slovensku. Nejvýznamnější a jedinečnou památkou je Kostel svatého Jakuba s 11 gotickými a renesančními křídlovými oltáři, včetně nejvyššího dřevěného gotického oltáře na světe (18,6 m). Město má obrovské středověké náměstí obklopené renesančními domy, známou renesanční radnici, další dva vzácné kostely s barokním interiérem, klasicistické budovy župního domu a protestantského kostela. Historické centrum obklopuje mohutný hradební systém s délkou 2,5 km.

Nakonec, pokud zbude čas, se zastavíme v historickém centru města Poprad na krátkou procházku.

Autobus k jezeru Liptovská Mara / Tatralandia

(10 EUR, 18.07.2018)

Chcete místo sportování na výletě odpočívat? Žádný problém! Autobus vás zaveze na pláž u jezera Liptovská Mara, kde můžete chytat bronz a koupat se.

Taky můžete navštívit přilehlý vodní park Tatralandia, který nabízí rozmanité bazény, tobogány, sauny… Vstupenku je nutné zaplatit zvlášť, ceník je na webu Tatralandie.