Letní škola esperanta 2018

Liptovský Mikuláš (Slovensko), 14.–22. července 2018

Příjezd

Pro vyhledání jízdních řádů všech vlaků a meziměstských autobusů v rámci Slovenska a mezi Slovenskem a sousedními zeměmi použijte výborný web cp.sk. Tam najdete přesné informace o spojeních ve slovenštině, angličtině a němčině (jazyk je možné změnit dole na stránce). Pokud máte studentský průkaz, vezměte si ho s sebou a prokažte se jím při nákupu jízdenek: často můžete dostat slevu.

Letecky

Většina letů je do Vídně, Prahy a Bratislavy. Několik leteckých společností (Ryanair, Wizz Air, Transavia) nabízí levné lety.

Mezinárodní letiště poblíž Liptovského Mikuláše jsou:

Zobrazte si tato letiště na Mapách Google pro SES

Velmi užitečnými weby pro hledání vhodných letů a porovnávání cen u jednotlivých leteckých společností jsou Kiwi.com a Skyscanner.

Autobusem

Společnosti RegioJet a FlixBus nabízí mezinárodní spojení mezi Liptovským Mikulášem a mnoha evropskými městy. Do Vídně a Bratislavy se dá dostat i s Eurolines.

Vlakem

Z Bratislavy do Liptovského Mikuláše

Z Bratislavy do Liptovského Mikuláše jezdí časté vlakové spoje (nejméně jednou za dvě hodiny). Vlaky InterCity jsou trochu dražší, ale rychlejší (cesta trvá 2:57 místo 3:41 nebo 4:12). Bezplatné jízdné se jich netýká, ale můžete získat slevu s kartou ISIC. V cp.sk hledejte spojení z “Bratislava” do “Liptovský Mikuláš”.

Na stejné trati se nachází mj. Žilina, Poprad a Košice. Pokud se dostanete do některého z těchto měst, snadno dojedete i do Liptovského Mikuláše.

Bezplatné vlaky na Slovensku

Na Slovensku si vybrané skupiny cestujících můžou užívat bezplatné vlaky. Vztahuje se to jen na vozy 2. třídy státního dopravce, kromě vlaků InterCity (podrobnosti na oficiálním webu dopravce). Nabídka se netýká jiných dopravců, např. Leo Express.

Další železniční dopravci

České společnosti LEO Express a RegioJet nabízí levné přímé vlakové spoje do Liptovského Mikuláše, mj. z Prahy a Ostravy.

Společná cesta vlakem (karavana)

Společná cesta vlakem je zábavný a levný způsob cestování: můžete se seznámit s dalšími účastníky už před začátkem akce a také využít skupinové slevy.

Společná cesta vlakem je plánovaná ze Štrasburku přes Německo (Karlsruhe, Ulm, Mnichov, Pasov) a z Rakouska (Linec, Amstetten, Vídeň). Připravili jsme podrobný jízdní řád. Pokud o tento způsob cesty na SES máte zájem, prosím napište na ses@ikso.net a my vám zprostředkujeme kontakt na další zájemce.

Z konkrétních měst

Z Vídně do Bratislavy

Z vídeňského letiště jezdí velmi často (každou hodinu) autobus do Bratislavy. Cesta trvá 1 hodinu. Vystoupit můžete na bratislavském letišti („Bratislava,,letisko“) nebo na autobusovém nádraží („Bratislava,,AS MHD“). Dejte prosím pozor na trasu konkrétního autobusu. Jízdenky je možné koupit přes Internet nebo jednoduše přímo u řidiče. V cp.sk hledejte spojení z “Wien,,Flughafen Wien” do “Bratislava”.

Městská hromadná doprava v Bratislavě

Prodejní automat v Bratislavě

V hlavním městě můžete cestovat MHD (autobusem, tramvají, trolejbusem). Jízdenku si zakupte ještě před nástupem do vozidla, a to v novinovém stánku, v automatu na zastávce nebo v budově hned vedle hlavního vlakového nádraží. Po nástupu jízdenku označte (zařízení pro označení se nachází ve všech vozidlech veřejné dopravy).

Jízdenky na veřejnou dopravu v Bratislavě si můžete koupit v oranžových automatech na zastávkách. Budete potřebovat euromince. Základní jízdenka na 15 minut stojí 0,70 €, na 30 minut 0,90 €, na 60 minut 1,20 €. Děti do 15 let, studenti do 25 let a osoby od 62 let mají poloviční slevu (podívejte se na podrobný ceník). Jízdenka opravňuje k libovolnému počtu přestupů.

Z Budapešti

Pro cestu z Budapešti do Liptovského Mikuláše jsou dvě možnosti: přímý ranní vlak (6:30) do Košic nebo autobus společnosti FlixBus do Ružomberoku (20 km od Liptovského Mikuláše). Z obou těchto měst jezdí četné vlaky a autobusy do Liptovského Mikuláše. V každém případě si ověřte spoje na cp.sk.

V Liptovském Mikuláši

V Liptovském Mikuláši se vlakové a autobusové nádraží nachází vedle sebe. Do budovy, kde se koná SES, je to asi 30 minut pěšky (mrkněte na mapu, kterou jsme připravili).

Je možné jet i městským autobusem, ale spoje nejsou časté (můžete se podívat zde, nejbližší autobusová zastávka je Palúdzka, SOUP).

Taxi z nádraží na SES stojí 2 nebo 3 €, na které se můžete složit, pokud vás pojede víc. Pár taxislužeb:

Slovenština

Malá praktická rada: naučte se několik základních slov ve slovenštině :) E@I vytvořilo web na učení se slovenštiny, z níž se vám určitě budou hodit tyto fráze: http://slovake.eu/learning/intro/phrases.

Během SES si budete moci v naší knižní službě zakoupit esperantskou knížku Slovaka konversacio skize (Stručná slovenská konverzace).