Facebook Telegram

Letná škola esperanta 2017

Banská Štiavnica (Slovensko), 15. – 23. júla 2017
Preklad do slovenčiny je hotový na 99 %. Niektoré informácie môžu byť nesprávne. Všetky aktuálne informácie sú v esperantskej verzii stránky.

Vyučovanie

Vyučovanie esperanta povedú skúsení učitelia s bohatými medzinárodnými skúsenosťami.

Sebahodnotenie

Boli by sme radi, keby ste venovali päť minút vyplneniu tohto online dotazníka. Vaše odpovede nám pomôžu zaradiť vás na vyučovaní do skupiny, ktorá vám najlepšie vyhovuje. Toto sebahodnotenie sa netýka úplných začiatočníkov, ktorí sa zatiaľ esperanto neučili.

Dotazník je k dispozícii v 12 jazykoch. Aby sme získali čo najrelevantnejšie výsledky, odporúčame vám použiť verziu vo vašom materinskom jazyku.

CatalàČeštinaDeutschEnglishEspañolEsperantoFrançaisItalianoMagyarPolskiРусскийSlovenčina

Učitelia

Úroveň A1

Víctor Solé Víctor Solé (Katalánsko)
Jana Kamenická Jana Kamenická (Slovensko)

Úrovne A2 – B1

Christophe Chazarein Christophe Chazarein (Francúzsko)
Nina Pietuchowska Nina Pietuchowska (Poľsko)

Úroveň B2

Tim Morley Tim Morley (Veľká Británia)
Przemysław Wierzbowski Przemysław Wierzbowski (Poľsko)

Úrovne C1 – C2

Konstantin Tikhomirov Konstantin Tikhomirov (Rusko/Poľsko)

Esperantská literatúra a kultúra

V esperante sa dá nie len milovať a hádať sa, zasadať a zabudnúť akuzatívy ale aj písať literárne texty. Už od Zamenhofa vznikli v našom jazyku básne, romány, novely a tak ďalej až po texty piesní na okraji beletrie. Príďte do nášho kurzu - vzdeláte sa o literatúre v esperante a ukážeme vám ako napísať (ne)dobrú báseň!

Na základe prianí a zloženia osadenstva preberieme rôzne témy, napríklad:

Nicola Ruggiero Nicola Ruggiero (Taliansko)

Nicola Ruggiero (Taliansko, 1986). Narodil sa v Mola di Bari, Apulio v južnom Taliansku, momentálne býva v Seltjarnarnes pri Reykjavíku na Islande. Od 2006 je členom výboru Esperantojazyčného zväzu spisovateľov, niekdajší člen B výboru TEJO, predseda Talianskej esperantskej mládeže medzi rokmi 2006 a 2008. Publikoval "La ĉerizarboj de Lucullo", esej v "La lingvo serena", plné diela Baldura Ragnarssona. Prednášal o "La Infana Raso" a viacerých esperantských autoroch na mnohých kongresoch, naposledy o Baldurovi Ragnarssonovi počas Svetového kongresu Esperanta v Reykjavíku. V roku 2008 publikoval zbierku básní "Taglibro de nenifaranto" a viac krát bol ocenený v Beletristických súťažiach UEA. Často prispieva do Beletra Almanako básňami, prózou a esejami.