Facebook Telegram

Letná škola esperanta 2017

Banská Štiavnica (Slovensko), 15. – 23. júla 2017
Preklad do slovenčiny je hotový na 99 %. Niektoré informácie môžu byť nesprávne. Všetky aktuálne informácie sú v esperantskej verzii stránky.

Výlety

Všetky výlety treba zaplatiť zvlášť – prihlásiť sa na ne je možné do 30.06.2017 (ak sa prihlásite na výlet neskôr, nemôžeme vám zaručiť voľné miesto).

Poldňové výlety

Banská Štiavnica – mesto, hrad

Hlavné námestie v Banskej Štiavnici
Zdroj: Wikimedia Commons

(9 EUR, 16.07.2017)

Zaujíma vás, prečo sa tohtoročná letná škola koná práve v tomto meste, alebo prečo bolo mesto vybrané do zoznamu Unesco? Chcete sa dozvedieť viac o histórii, stredoveku, banskej práci, mineráloch, vzácnych kovoch (zlato, striebro)? Alebo máte radi turistiku a chcete podrobnejšie spoznať miesto, v ktorom strávite týždeň SES? Potom sa určite zúčastnite tohto výletu! Skúsený miestny sprievodca vám porozpráva zaujímavosti z histórie mesta, o dôležitých udalostiach, osobnostiach a pamiatkach.

Urobíme si prechádzku centrom mesta, navštívime starý zámok a turistické informačné centrum s bohatou expozíciou minerálov a štôlňou Michal.

Webové stránky regiónu (pre turistov)

Začiatok: 14.00, návrat: 19.00.

Banská Štiavnica – banské múzeum

(12 EUR, 18.07.2017)

Banské múzeum v prírode je povrchová aj hlbinná expozícia. Povrchová expozícia predstavuje banské budovy a zariadenia z rôznych oblastí Slovenska, geologickú expozíciu a zbierku banských strojov. Najväčším lákadlom je fáranie do štôlne Bartolomej. V baníckom plášti, s prilbou a s lampášom zažijeme na vlastnej koži podmienky, v ktorých tu kedysi baníci ťažili.

Prehliadková trasa nás zoznámi s banským dielom zo 17. – 19. storočia, starými banskými nástrojmi a zariadením. Toto múzeum je jednou z najnavštevovanejších atrakcií v regióne.

Oficiálne stránky múzea

Nezabudnite si vziať so sebou: pevnú, uzavretú obuv (nie sandále) a teplé oblečenie – dlhé nohavice a bundu alebo pulóver s dlhými rukávmi (v bani je len 12 stupňov!).

Začiatok: 14.00, návrat: 19.00.

Hodruša-Hámre – baňa Starovšechsvätých

(12 EUR, 17.07.2017)

Hlavným cieľom tejto očarujúcej exkurzie bude baňa s trocha zvláštnym názvom „Starovšechsvätých“. Táto baňa je jednou z najstarších a najkrajších v regióne. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1378, ale baňa samotná je oveľa staršia. V roku 1751 ju navštívil František Štefan Lotrinský, manžel Márie Terézie, neskôr aj korunní princovia Leopold II. a Jozef II. Navštívime podzemné priestory bane v pôvodnom stave a na vlastnej koži zažijeme atmosféru banského prostredia. Spoznáme tiež viac ako 700-ročný vývoj razenia banských diel.

Oficiálne stránky bane

Nezabudnite si vziať so sebou: pevnú, uzavretú obuv (nie sandále) a teplé oblečenie – dlhé nohavice a bundu alebo pulóver s dlhými rukávmi (v bani je len 12 stupňov!).

Upozornenie: nie je vhodné pre ľudí trpiacich klaustrofóbiou (strachom z uzavretých či malých priestorov)

Začiatok: 14.00, návrat: 19.00.

Počúvadlo – jazero, kúpanie, prechádzka lesom

Vrch Sitno
Zdroj

(9 EUR, 19.07.2017)

Ak sa vám nechce kvôli celodennému výletu skoro vstávať, nemôžete si ho dovoliť alebo jednoducho hľadáte iný program na tento deň, odporúčame vám práve tento výlet!

Budú dve možnosti: pre tých, ktorí si radi zaplávajú a pospia je tu slávne jazero Počúvadlo, kde môžu oddychovať, kúpať sa, opaľovať atď.

Pre tých, ktorí majú radi turistiku, odporúčame túru na vrch Sitno s krásnou panorámou. (Na vrchole sa nachádza malebná chata s možnosťou občerstvenia.) Na spiatočnej ceste priberieme prvú skupinu, ktorá sa šla kúpať. Po návrate do priestorov SES môžeme pokračovať večerným/nočným programom.

Sitno (1 009,2 m) je najvyšším vrchom pohoria Štiavnické vrchy a súčasne kolískou európskeho turizmu. Z vrchu je výhľad na široké okolie. Už v rokoch 1736-38 dal majiteľ kaštieľa Svätý Anton. Jozef Koháry, postaviť na Sitne rozhľadňu, prvú v Európe. Na vrchole bol už v 13. storočí vybudovaný hrad, ktorého ruiny môžeme vidieť dodnes.

Počúvadlianske jazero je umelé jazero s plochou 12 hektárov, ktoré patrí k najviac navštevovaným miestam celého regiónu.

Zoberte si so sebou plavky, osušku a vlastnú stravu. Je možné sa tiež najesť na mieste (v reštaurácii, hoteli, na chate).

Začiatok: 13.30, návrat: 18.30 (podľa počasia a preferencií)

Zvolen – mesto, hrad, Pustý hrad

(15 EUR, 21.07.2017)

Navštívime pekné mesto Zvolen, ktoré je jedným z najstarších miest Slovenska. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1135, v roku 1238 sa stalo slobodným kráľovským mestom.

Zvolen leží na juhu Zvolenskej kotliny, na sútoku riek Hron a Slatina a časť jeho územia leží v pohorí Javorie. Mestom vedú hlavné cestné ťahy a tiež železničná trať do Prievidze, Banskej Bystrice a Krupiny.

Zaujímavosti:

Začiatok: 14.00, návrat: 19.00.

Celodenné výlety

Bojnice – mesto, zámok, zoo

Bojnický zámok
Zdroj: Miroslav Petrasko

(30 EUR, 19.07.2017)

Bojnice sú kúpeľné mesto na strednom Slovensku. Teplé pramene sa spomínajú už v dokumentoch z 13. storočia. V roku 1938 kúpele kúpila svetoznáma firma Baťa, neskôr patrili štátu a od roku 1995 sú akciovou spoločnosťou.

História kúpeľov je nerozlučne spojená s Bojnickým zámkom. Je to romantický zámok s čiastočne pôvodnými gotickými a renesančnými základmi. Zámok Bojnice sa objavuje vo viacerých filmoch a každoročne sa tu koná známy Festival duchov a strašidiel, veľmi obľúbený u detí. V súčasnosti ho spravuje Slovenské národné múzeum. Pod zámkom bola objavená jaskyňa a v priľahlom parku rastie najstarší strom na Slovensku, približne 700-ročná lipa.

Počas exkurzie navštívime aj slávnu zoologickú záhradu. V poslednom čase sa snaží zameriavať na vzácne a ohrozené druhy – ako je napr. mačiak Rolowayov a bongo horský.

Banská Bystrica – mesto, Donovaly (vrch Zvolen, rozprávkové mestečko Habakuky)

Hlavné námestie v Banskej Bystrici
Zdroj: Wikimedia Commons

(30 EUR, 19.07.2017)

Ako prvá nás čaká prehliadka Banskej Bystrice – centrum mesta, pamätihodnosti, voľný rozchod, suveníry, obed. Ďalej navštívime prekrásnu rozprávkovú dedinku Habakuky, inšpirovanú slovenskými rozprávkami.

Pre vášnivých turistov povedie trasa ďalej cez Donovaly až k vrchu Zvolen (ktorý nijako nesúvisí s mestom Zvolen), odkiaľ je prekrásny výhľad. Môžeme len odporúčať!

Začiatok: 8.45, návrat: 19.00.