Facebook Telegram

Letná škola esperanta 2017

Banská Štiavnica (Slovensko), 15. – 23. júla 2017
Preklad do slovenčiny je hotový na 99 %. Niektoré informácie môžu byť nesprávne. Všetky aktuálne informácie sú v esperantskej verzii stránky.

Ako pricestovať

Na vyhľadanie cestovných poriadkov všetkých vlakov a medzimestských autobusov v rámci Slovenska a medzi Slovenskom a susednými krajinami použite veľmi dobré stránky cp.sk. Tu nájdete presné informácie o spojeniach v slovenčine, angličtine a nemčine (jazyky je možné zmeniť dolu na stránke). Ak máte študentský preukaz, zoberte si ho so sebou a preukážte sa ním, keď si kupujete lístky: často môžete dostať zľavu.

Lietadlom

Najvhodnejšie letiská na príchod do Banskej Štiavnice sú Bratislava (Letisko M. R. Štefánika, BTS) a Viedeň (Flughafen Wien-Schwechat, VIE). Ďalšia možnosť je letisko v Budapešti (Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, BUD), Košiciach (Letisko Košice, KSC) alebo Poprade (Letisko Poprad-Tatry, TAT). Viaceré letecké spoločnosti (Ryanair, Wizz Air, Transavia) ponúkajú lacné lety na tieto letiská.

Z Viedne do Bratislavy

Z viedenského letiska ide veľmi často, každú hodinu autobus do Bratislavy. Cesta trvá 1 hodinu. Vystúpiť môžete na bratislavskom letisku ("Bratislava,,letisko") alebo na autobusovej stanici ("Bratislava,,AS MHD"). Pozorne si pozrite trasu konkrétneho autobusu. Lístok je možné si kúpiť na internete alebo priamo u šoféra.

Cestovný poriadok:

Mestská hromadná doprava v Bratislave

Predajný automat v Bratislave

V hlavnom meste môžete cestovať MHD (autobusom, električkou, trolejbusom). Lístok si kúpte ešte PRED nástupom do vozidla a v ňom si ho nezabudnite označiť (zariadenia na tento účel sa nachádzajú vo všetkých verejných dopravných prostriedkoch). Dajú sa kúpiť v novinových stánkoch, v automatoch na zastávkach alebo v budove hneď vedľa hlavnej vlakovej stanice.

Lístky na MHD v Bratislave si môžete kúpiť v oranžových automatoch na autobusových zastávkach. Potrebujete už mať euro-mince. Základný 15-minútový lístok stojí 0,70 €, 30-minútový stojí 0,90 €, 60-minútový stojí 1,20 €. Deti do 15 rokov, študenti do 25 rokov a dospelí nad 62 rokov majú polovičnú zľavu (pozri podrobnejší cenník). Lístok vás oprávňuje prestupovať tak často, ako potrebujete.

Z Bratislavy do Banskej Štiavnice

Z Bratislavy do Banskej Štiavnice premávajú denne viaceré priame autobusy. Existujú tiež autobusové spojenia s prestupom v inom meste (Zvolen alebo Žiar nad Hronom). Priame vlaky z Bratislavy do Banskej Štiavnice neexistujú a jazda vlakom zvyčajne vyžaduje viacero prestupov. Určite si skontrolujte cestovné poriadky na cp.sk.

Cestovný poriadok:

Aby ste sa dostali na miesto konania SES,treba ísť po príchode na autobusovú stanicu v Banskej Štiavnici desať minút pešo. Detaily si môžete pozrieť v mape s dôležitými miestami SES, ktorú sme pre vás pripravili.

Slovenčina

Malá praktická rada: naučte sa zopár základných slov v slovenčine :) E@I vytvorilo stránku na učenie sa slovenčiny, určite sa vám veľmi zídu tieto frázy: http://slovake.eu/learning/intro/phrases.

Počas SES si môžete v knižnej službe zakúpiť esperantské dielko Slovaka konversacio skize (Stručná slovenská konverzácia).